Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B. [ Beta ]

02. 08. 2024. 12:18 >> 12:18

SAD PODRŽALE OPOZICIONARA

"Urutia osvojio najviše glasova na predsjedničkim izborima u Venecueli"

SAD su saopštile da priznaju pobjedu opozicionog kandidata za predsjednika Venecuele Edmunda Gonzalesa navodeći da ne vjeruju u proglašenu pobjedu aktuelnog predsjednika Nikolasa Madura.

"S obzirom na brojne dokaze, Sjedinjenim Državama i, što je najvažnije, narodu Venecuele je jasno da je Edmundo Gonzales Urutia osvojio najviše glasova na predsjedničkim izborima u Venecueli 28. jula", rekao je američki državni sekretar Antoni Blinken, prenijela je agencija AP.

Maduro tvrdi da je pobijedio na izborima, iako njegov glavni izazivač Eduardo Gonzales, kao i Marija Korina Mačardo, tvrde suprotno - da je Gonzales dobio dvije trećine.

Saopštenje američke vlade uslijedilo je usred diplomatskih napora da ubijedi Madura da objavi detaljan rezultat izbora i sve više poziva na nezavisnu reviziju zvaničnog rezultata, kažu zvaničnici Brazila i Meksika.

Vladini zvaničnici Brazila, Kolumbije i Meksika bili su u stalnoj komunikaciji sa Madurovom administracijom kako bi ga ubijedili da mora da pokaže zapisnike sa izbora i dozvoli nepristrasnu verifikaciju.

Vlade Brazila, Kolumbije i Meksika objavile su zajedničko saopštenje u kojem kažu da se "osnovni princip suvereniteta građana mora poštovati kroz nepristrasnu provjeru rezultata".

Najmanje jedna osoba je poginula u demonstracijama koje su izbile u Venecueli poslije objave pobjede Madura, koji bi tako dobio treći predsjednički mandat.

AFP prenosi tvrdnje liderke venecuelanske opozicije Marije Korine Mačado da je u protestima zbog sporne pobjede Madura poginulo 16 ljudi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније