Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

02. 08. 2024. 13:30 >> 13:30

Đeka – Fal

Albanska dijaspora važna za dobrobit Crne Gore

Ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka, primio je u posjetu delegaciju zvaničnika iz države Njujork, koju je predvodio Čarls D. Fal, član skupštine i zamjenik lidera skupštinske većine države Njujork, SAD.

Ministar je poželio dobrodošlicu delegaciji u Crnu Goru i izrazio duboku zahvalnost na izuzetno toplom i prijateljskom prijemu koji je imao prilikom svoje nedavne posjete SAD.

Kako navode u saopštenju, Đeka je naglasio da je za njega izuzetna čast da sada može ugostiti predstavnike države Njujork u našoj zemlji, te da se nada da će ovo biti samo početak dugoročne i plodonosne saradnje.

"Zalaganja ministra za osnaživanje ovakvih međunarodnih veza i saradnji je prepoznato u SAD i resultiralo je posebnim priznanjima koje je dobio od strane predstavnika državnih institucija Njujorka i okruga Steten Ajlend. Ministar je predstavio delegaciji detaljan pregled funkcionisanja Vlade Crne Gore, sa posebnim osvrtom na strukturu i rad Ministarstva ljudskih i manjinskih prava. U svom izlaganju, ministar je istakao ključne aktivnosti i projekte koje Ministarstvo sprovodi u cilju unapređenja prava i sloboda svih građana i, naročito, manjinskih zajednica", navode u saopštenju.

U konstruktivnoj razmjeni, poslanik Fal je podijelio njihova bogata iskustva i primjere dobre prakse u oblasti zaštite ljudskih prava i prava manjinskih zajednica. Posebno je istakao značaj edukacije i podizanja svijesti kao ključne elemente u borbi za ljudska prava, kao i potrebe za sveopštim socio-ekonomskim osnaživanjem manjinskih zajednica.

"U tom pravcu, albanska dijaspora u Njujorku igra jaku ulogu i snažna je podrška razvoju tog grada i države, i isto tako može i treba da bude na dobrobit Crnoj Gori", istakao je Fal.

Delegacija iz Njujorka, koju su sačinjavali još i Dialor Fal, prvi savjetnik Fala, i Dejvid Kar član skupštine Steten Ajlenda, pružila je podršku Crnoj Gori na njenom evropskom putu, naglašavajući da su ljudska prava i prava manjina od suštinske važnosti za procese integracije naše zemlje u širu međunarodnu zajednicu.

Predsjednik albanske zajednice na Steten Ajlandu, Naser Nika, je naglasio važnost efikasnijih mogućnosti za ulaganja albanske dijaspore u Crnu Goru, osnaživanje veza između opština iz koje većinom potiču članovi albanske dijaspore u SAD, ali i ulaganje u sveopšti razvoj Crne Gore kao destinacije na koju bi američki građani bili upućeni.

Sastanku je prisustvovala i Ljudmila Mila Popović, v.d. generalna direktorica Direktorata za interkulturalizam MLJMP, koji je posvećen procesima integracija i društvene kohezije, a u čijem djelovanju se računa upravo na dijasporu da osnaži interkulturalni dijalog i pozitivnu internacionalizaciju Crne Gore kao zemlje interkulture.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније