Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.J.

02. 08. 2024. 14:02 >> 14:03
Čitaj mi:

12. 13. 14. i 15. avgust

Objavljen Naknadni konkurs za upis učenika u prvi razred srednjih škola

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija (MPNI) objavilo je Naknadni konkurs za upis učenika u I razred srednjih škola u Crnoj Gori za školsku 2024/2025. godinu.

Prijava na Konkurs podnosi se 12. 13. 14. i 15. avgusta 2024. godine do 15 sati, saopšteno je iz tog resora. Rang lista kandidata za upis u školu objavljuje se na oglasnoj tabli škole najkasnije do 20. avgusta.

Kako su naveli, kao i u junskom roku, prijava na Konkurs podnosi se elektronski na adresu www.upisi.edu.me. Podsjećaju da učenik koji prvi put koristi aplikaciju za upis potrebno je da se prethodno registruje. Učenici će moći da se za upis prijave i u školi, ukoliko iz nekog razloga imaju problem pri elektronskoj prijavi.

"Naknadnim konkursom za upis učenika u I razred srednjih škola oglašeno je ukupno 2.940 upisnih mjesta, od čega je na programima gimnazijskog obrazovanja broj upisnih mjesta 816. Na obrazovnim programima stručnog obrazovanja u četvorogodišnjem trajanju broj upisnih mjesta je 1.182, na obrazovnim programima stručnog obrazovanja u trogodišnjem trajanju 881 mjesto i na obrazovnim programima iz oblasti muzičke umjetnosti je 61 mjesto", kazali su iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija.

Prema njihovim riječima, u toku trajanja roka za podnošenje prijava za upis u školu, komisija je dužna da svakog dana u 16 časova objavi ažuriranu rang listu kandidata, prijavljenih do 15 časova toga dana, radi njihovog informisanja o mjestu na rang listi. Rang lista se objavljuje na oglasnoj tabli škole i sadrži za svakog kandidata: ime, ime roditelja, odnosno staratelja, prezime, ostvareni broj bodova pojedinačno po kriterijumima koji se vrednuju za upis i ostvareni ukupan broj bodova.

"Nakon objavljivanja rang liste učenici podnose školi originalna svjedočanstva posljednja tri razreda osnovne škole i diplome o rezultatima s državnih i međunarodnih takmičenja, odnosno dodijeljenom priznanju u rokovima koje odredi škola. Učenici koji se upisuju u I razred srednjih škola oslobođeni su od plaćanja administrativne takse, u skladu sa članom 18 Zakona o administrativnim taksama („Službeni list CG“, broj 18/19). Učenici koji se obrazuju u obrazovnim programima u trogodišnjem trajanju imaju mogućnost obrazovanja u dualnom obliku, uz zaključivanje individualnog ugovora o obrazovanju sa poslodavcem", saopštili su iz MPNI.

Podsjećaju da učenik u dualnom obliku obrazovanja ima pravo na naknadu.

"Visina naknade iznosi za prvu godinu obrazovanja najmanje 10%, za drugu godinu obrazovanja najmanje 15%, a za treću godinu obrazovanja najmanje 20% od prosječne neto zarade u Crnoj Gori", zaključuju iz resora Jakšić Stojanović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније