Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.J. [ Pobjeda ]

02. 08. 2024. 13:50 >> 13:50
Čitaj mi:

nakon prijava

ODT Podgorica formiralo predmet povodom kamera u Gradskoj TV

Osnovno državno tužilaštvo juče je formiralo predmet nakon prijave da su u RTV Podgorica (Gradska TV) postavljene kamere koje imaju mogućnost audio snimanja, saopšteno je Pobjedi.

Osim toga, prekjuče je i Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (AZLP) pokrenula nadzor, a inspektor je bio u prostorijama Gradske TV, izuzeo dokumentaciju i izvršio uvid u sistem. Izvršni direktor RTV Podgorica Vladimir Otašević podnio je prvo Vrhovnom državom tužilaštvu i AZLP prijavu zbog sumnje u moguće postojanje krivičnih djela i kršenje Zakona o zaštiti podataka o ličnosti. Iz Vrhovnog državnog tužilaštva su proslijedili slučaj ODT-u.

Otašević je prijavio da su tokom utvrđivanja činjenica u jednom disciplinskom postupku, kada je zaposleni tražio izuzimanje snimka sporne situacije sa nadzornih kamera, utvrdili da sigurnosne kamere imaju i audio zapise. Otašević je pojasnio da je od tehničke službe tražio snimak konkretnog događaja, te da su mu ga dostavili na fleš memoriji te da je tada utvrđeno da postoji i audio zapis. Taj sigurnosni sistem je postavljen u oktobru 2020. godine.

Otašević ističe da je, osim što kamere imaju i sistem za biometrijsko raspoznavanje, problematično i to gdje se ti zapisi čuvaju i da li postoji mogućnost eksternog pristupa sistemu, odnosno ne zna se ko je i sa kojih lokacija mogao da vidi i čuje što se dešava u prostorijama Gradske TV.

"Treba da se utvrdi, naravno u daljem postupku, od strane tužilaštva, ko su ta N.N. lica koja su imala pristup svim tim audio i video-zapisima u prethodnom periodu", rekao je Otašević nakon što je podnio prijavu.

Pobjeda je prekjuče uputila i pitanja firmi „Sysco“, koja je instalirala sistem nadzora, prema dokumentu ugovora koji je juče objavila Gradska TV, ali odgovori nijesu stigli.

Ugovor sa tom firmom je, kako navodi Otašević, potpisan između Glavnog grada, na osnovu zahtjeva za dostavljanje ponuda jednostavne javne nabavke, isporuku i ugradnju robe - mrežno-komunikacione infrastrukture (SKS instalacija, kontrola pristupa, IP video-nadzor, protivpožarni i alarmni sistem). Vrijednost tog ugovora iz oktobra 2020. godine je 23.000 eura.

U Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti je navedeno da se mogu primjenjivati biometrijske mjere u vezi s ulaskom u poslovni, odnosno službeni prostor i prisustvom zaposlenih na poslu, ako su te mjere propisane zakonom.

Odluku o uvođenju video-nadzora donosi odgovorno lice i prije donošenja takve odluke mora se pribaviti mišljenje reprezentativnog sindikata, odnosno predstavnika zaposlenih. Zaposleni koji rade u prostoru pod videonadzorom moraju, u pisanom obliku, biti obaviješteni o vršenju video-nadzora. Otašević je Pobjedi kazao da u prostorijama Gradske televizije nema istaknutog obavještenja o ovoj vrsti nadzora.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније