Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.V.

02. 08. 2024. 13:47 >> 13:47
Čitaj mi:

EU AKTUELNOSTI

Objavljen četrnaesti broj časopisa Eurokaz

Ministarstvo evropskih poslova objavilo je četrnaesti broj časopisa Eurokaz.

U okviru više rubrika, kroz Eurokaz su predstavljene aktuelnosti iz pregovaračkog procesa, rezultati reformi koje Crna Gora sprovodi u procesu pristupanja, uspješni primjeri korišćenja EU fondova.

Sagovornici Eurokaza govore na aktuelne teme iz pregovaračkog procesa i o aktuelnostima iz domena funkcionisanja EU.

Za Eurokaz pišu i govore predstavnici Vlade Crne Gore, Evropske komisije, novinari crnogorskih štampanih i elektronskih medija, kao i predstavnici lokalnih samouprava, privrednog sektora i nevladinih organizacija.

U ovom broju Eurokaza moguće je pronaći autorske tekstove ministarke evropskih poslova Maide Gorčević i ambasadorke Delegacije EU u Crnoj Gori Oane Kristine Pope, kao i intervju sa ambasadorom Mađarske Jozefom Neđešijem o prioritetima aktuelnog mađarskog predsjedavanja EU.

Takođe, možete pročitati tekst o Planu rasta za Zapadni Balkan, kao važnom instrumentu za sprovođenje ključnih reformi na evropskom putu i ubrzanje ekonomskog rasta.

U ovom broju analizirani su rezultati izbora za Evropski parlament i njihov značaj za prilike na Balkanu, govori se o usvajanju Akta o slobodi medija i Digital services acta u Evropskom parlamentu, te njihovom inkorporiranju u crnogorski zakonodavni sistem, a bave se i koristima koje će Crnoj Gori donijeti članstvo u EU4Health programu.

U Eurokazu govorie i o kandidaturi Nikšića za titulu evropske prijestonice kulture u 2030. godini, a predstavljeni su i rezultati projekta DUE MARI koji je podržan kroz Interreg IPA program prekogranične saradnje Italija – Albanija – Crna Gora 2014-2020, koji sufinansira Evropska unija, a čiji je cilj promocija regije Južnog Jadrana i sjevernog Jonskog mora i zajednička valorizacija prirodnih i kulturnih bogatstava ovog područja.

Takođe, u 14. broju Eurokaza, moguće je pročitati tekst o biciklizmu kao rješenju za mnoge društvene probleme i o realizaciji „Evropskog đira“ kojim je Crna Gora pokazala da istinski njeguje evropske vrijednosti.

Časopis izlazi svakih šest mjeseci i dostupan je na internet stranicama i mrežama Ministarstva evropskih poslova i eu.me.

Četrnaesti broj Eurokaza možete preuzeti ovdje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније