Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. J.

01. 08. 2024. 22:40 >> 22:38
Čitaj mi:

Sastanak Brđanin - Vučinić

Carina značajan činilac u bezbjednosnom sektoru

Nadležnost i odgovornost carinske službe tokom prethodnih godina bilježi određenu transformaciju, koja se ogleda u pozicioniranju carine kao značajnog činioca u bezbjednosnom sektoru. To je ocijenila vršiteljka dužnosti direktorice Uprave carina, Maja Vučinić, na sastanku sa čelnikom Uprave policije, Zoranom Brđaninom.

Kako je Vučinić kazala to pozicioniranje nosi sve specifičnosti primarnih zadataka carinske službe, a to su efikasna naplata prihoda, bezbjednost i zaštita carinskog područja uz kontinuirano pojednostavljenje i ubrzanje carinskih postupaka.

“Uprava carina kontinuirano sprovodi aktivnosti radi ispunjenja strateških ciljeva i prepoznata je kao odličan partner od strane carinskih službi država članica EU I šire. Takođe, u cilju zaštite našeg carinskog područja posvećena je jačanju saradnje sa svim institucijama na nacionalnom nivou, a posebno sa Upravom policije”, saopšteno je iz policije.

Tokom sastanka je konstatovana dobra saradnja na svim nivoima i dogovoreni modaliteti jačanja operativne saradnje.

“U svrhu efikasnije borbe protiv svih vidova prekograničnog kriminala na sastanku su utvrđeni dalji koraci djelovanja i definisani kontakti u cilju unaprijeđenja buduće saradnje, kao i brze i efikasne razmjene informacija od značaja za identifikaciju prijetnji i izazova”, navodi se u saopštenju.

Saradnja Uprave policije sa Upravom carina se realizuje i na osnovu prethodno zaključenih sporazuma koji se odnose na integrisano upravljanje granicom, unaprijeđenje saradnje u oblasti suzbijanja kriminala, kao i planova za prevenciju i represiju korupcije na graničnim prelazima.

“U kontekstu toga, zaključeno je da je neophodno formalizovati operativnu saradnju donošenjem novog Sporazuma o međusobnoj saradnji u cilju institucionalnog jačanja odnosa dvije institucije kao i izrada Zajedničke analize rizika u skladu sa modelom EU CIRAM, vezano za graničnu kontrolu i bezbjednost granice, sprječavanje i otkrivanje krivičnih djela i prekršaja”, dodaje se u saopštenju.

Diskutovano je i o zajedničkim obukama za službenike i načinu upotrebe tehničke opreme na graničnimm prelazima.

Sastanak Brđanina i Vučinić je bio prilika da se utvrdi okvir budućih zajedničkih aktivnosti, naročito imajući u vidu da je saradnja između Uprave policije i Uprave carina ključna u postizanju što efikasnijih rezultata u cilju suzbijanja krijumčarenja i uopšteno borbi protiv svih oblika prekograničnog kriminala.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније