Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Podgoricom

B.B. [ Gradski.me ]

01. 08. 2024. 09:55 >> 14:19
Čitaj mi:

SKUPŠTINA GLAVNOG GRADA

Čarapić: Gradska RTV biće prvi lokalni emiter usaglašen sa IBAR zakonima

Na Skupštini Glavnog grada odbornik Socijldemokrata u Glavnom gradu Miloš Mašković kazao da će povući inicijativu za razrješenje gradonačelnice Olivere Injac, i da je nakon skraćenja mandata gradskom parlamentu rasprava o njenom razrješenju nepotrebna. Raspravljalo se i o budžetu grada, kao i o radu Gradske RTV.

Odbornik PES Vasilije Čarapić je kazao da su predložili izmjene i dopune odluke o osnivanju Društva sa ograničenom odgovornošću lokalnog javnog emitera Podgorica (Gradske RTV), jer su u suštini „pripremili izmjene odluke koje su u skladu sa zakonom o audio-vizuelnim uslugama, koji je jedan od medijskih zakona kada smo usvajali IBAR zakone“.

“Svaki lokalni javni emiter ima obavezu da se u roku od devet mjeseci od usvajanja IBAR zakona uskladi sa tim zakonima. Gradska televizija je jedan od tih emitera koji imaju tu obavezu. Mi smo kao odbornici predali tu odluku percipirajući moguću krizu unutar Skupštine Glavnog grada, kako se ne bi čekalo na usvajanje te odluke. Ta odluka je u cjelosti usaglašena sa Ibar zakonom koji je usvojen od strane Skupštine Crne Gore“, objasnio je Čarapić.

Kako kaže, jako mu je drago što su odluku usklađivali sa zakonom, iako nema puno promjena.

“ Naša inicijalna odluka je bila na fonu onoga što će biti evropsko zakonodavstvo. Suštinske korekcije su jako male. Dobili smo pozitivno mišljenje od gradonačelnice. Možemo da kažemo, ako se podrži ova odluka a nadam se da hoće, budući da se radi o nečemu što je u javnom interes, da će Gradska RTV biti prvi lokalni javni emiter koji je u cjelosti usaglašen sa novim IBAR zakonima. Ono što je jako bitno, uređuje se model finansiranja, koji je ovaj put fiksiran u odnosu na iznos tekućeg budžeta. Prema onome što imamo sada, 3,3 odsto tekućeg budžeta će ići na Gradsku RTV. On će se uvećati za pet posto zato što Gradska RTV ima portal i ako je sopstvena produkcija taj iznos se uvećava za dodatnih 20 odsto“, istakao je Čarapić.

To je, kako navodi, veliki podsticaj da Gradska RTV sama produkuje svoj sadržaj.

“ A ne da prenosi tuđu, jer time će dobiti veča sredstva i time svakako unaprijedujemo tu medijsku ponudu. Smatramo da se naš lokalni javni emiter značajno poboljšao za razliku od nekog perioda kada je bio predmet brojnih kritika. Imamo sada novo uredništvo koje je potpuno drugačije, drugačiji sadržaj, imamo teme koje su bliži gradu i da je gledanost povećana što pokazuju podaci Agencije za elektronske medije. Na to možemo svi da budemo ponosni. Kada smo mijenjali Savjet imali smo kritike i poruke da gasimo televiziju, Mi smo se opredijleili za reformu i ta reforma je uspjela. Pozivam odbornike da prihvate ovu odluku", kazao je Čarapić.

Aleksandar Saša Zeković podržao je odluku i najavio da će glasati za usvajanje.

Sekretarka za lokalnu samopravu Slađana Anđušić je kazala da pravni osnov za donošenje odluke o osnivanju Centra za razvoj Podgorice sadržani u Zakonu o lokalnoj samoupravi.

Odbornik Miloš Mašković kazao je da je odluka o osnivanju donešena u Skupštinu bez javne rasprave.

“ Očigledno se nekom žurilo da se donese odluka o osnivanju, pa ni građani ni stručna javnost nijesu imali priliku da učestvuju i da daju svoje sugestije. Mislim da kroz pripremu ove odluke da su se favorizovale pojedine nevladine organizacije, po principu učestvovale su one koje „mi hoćemo“. Mislim da neće biti usvojena ovako donešena odluka“, kazao je Mašković.

Borovinić Bojović je odgovorila da će biti velika šteta ako odluka o osnovanju centra za razvoj Podgorice ne bude usvojena.

“ Ovo je jedan potpuno novi sadržaj, koji nije pripreman u okviru političke kampanje. To gospodin Mašković dobro zna. Ovu odluku smo pripremali duže od sedam mjeseci. Ona je rađena u dogovoru sa nevladinim sektorom. Pri čemu su predstavnici NVO široko bili zastupljeni", objasnila je Borovinić Bojović.

Odbornica PES-a Branka Marković pitala je zamjenika gradonačelnice Luku Rakčevića zašto je podržao skraćenje mandata većine kada je sve funkcionisalo dobro u Glavnom gradu.

Rakčević je odgovorio da je glavni razlog rascjep unutar Pokreta Evropa sad što je dovelo do toga da izgube parlamentarnu većinu.

“ Od februara mjeseca smo pokušavali da pronađemo taj dogovor, da nađemo taj kompromis. Kada smo došli do jula, nakon šest mjeseci, kad smo vidjeli da parlamentarna većina više ne postoji, i to formalno nakon galsanja bivših odbornika PES-a, a sada Pokreta za Podgoricu. Nakon toga smo imali samo dva izbora, prvi je bio da skratimo mandat, koji je bio jedino odgovorno rješenje i da idemo na izbore, kako bi do noive godine imali formrano gradsku upravu", istakao je Rakčević.

Drugi izbor je, kako navodi Rakčević, bio da uđu u potpunu blokadu funkcionisanja Glavnog grada i da uđu u period neizvjesnosti.

Odbornik Evrope sad Vasilije Čarapić podsjetio je da je Skupština Crne Gore prošle godine usvojila zakon o finansiranju lokalnih samouprava.

“ Tada je jako kritikovano to rješenje jer se smanjuje porez koji se raspoređuje Podgorici za dohodak fizičkih lica sa 50 na 40 odsto. Tada je bila priča da će se smanjiti prihodi grada i postavljalo se pitanje zašto to radimo. Čak je i predsjednik države shodno svojim ustavnim ovlašćenjima vrati taj zakon u skupštinsku proceduru. Tada smo trpjeli kritike zbog takvog zakona, a sada stvari pokazuju da su primici Glavnog grada u prvih šest mjesecu su veći za 35, 75 odsto nego što su planirani budžetom uprkos smanjenju po tom osnovu", kazao je Čarapić.

Ove godine je, kako navodi, utrošeno preko 18 miliona eura na kapitalne projekte.

“U procentima to je malo, 25 posto, ali prošle godine je to bilo 16 miliona, manje nego ove. Sjećamo se da je prošle godine u prvih šest mjeseci na vlasti bila Demokratska partija socijalista, a pretprošle 13 miliona eura, dok je prije tri godine bilo 11 miliona eura. Treba nam da imamo godinu ili dvije građevinski bum kako bi završili sve te projekte“, naveo je on.

Odbornik Prave Stefan Vešović pohvalio je rad svih službi i uvođenje plaćanja poreza bez taksi.

"Građani imaju priliku da vide zašto je ova gradska uprava trebala i ostaće na čelu Glavnog grada", naveo je Vešović.

Muzeji i galerije prihodavali samo 347 eura

Odbornik Goran Šćepanović je iznio podatak da je Gradsko pozorište za navedeni period prihodavalo 35.982 eura, a Muzeji i galerije 347 eura.

“ U 2023.godini je Gradsko pozorište imalo 81 predstava u Crnoj Goir i 10 van države. Prihod je bio ispod 60.000 eura. To nije ni 15 minuta koncerta novokomonovanih izvođača. To je porazno za sve nas „, kazao je Šćepanović.

Glavni grad se javlja kao tužena strana u velikom broju sporova, kazao je Šćepanović.

“Protiv Glavnog grada se vodi 4.800 sporova. Na osnovu onih koji imaju određenu vrijednost, sporovi bi mogli da iznose 118 miliona eura. U brojnim predmetima vrijednost sporova nije utvrđena. Preko toga se prolazi lagano, jer odgovornosti nema. Troškove su napravili rukovodioci, a ne radnici", kazao je Šćepanović.

Odbornik DPS Andrija Klikovac postavio je pitanje zašto se uvećavaju usluge Glavnog grada, ako novca u gradskoj kasi ima. Prema njegovim riječima građani Podgorice ne dobijaju ništa od toga.

“Novca ima, ali se on ne troši. Što nam to govori? Da administracija ne zna šta sa njim da radi“, kazao je Klikovac.

Reagovala je odbornica Zdenka Popović podsjetivši Klikovca da u periodu prethodne vlasti nije realizovano 90 odsto projekata iz Strateškog plana razvoja Glavnog grada iz 2010. godine.

„Tačno je da sada ima problema u realizaciji kapitalnog budžeta. Nemamo prijavljene projekte na javne pozive, nemamo projekte koji su revidovani. Niko se ne javi na javne pozive ili se javi jedan ponuđač koji ne zadovoljava uslove“, kazala je Popović.

Ona je podsjetila kako su falsifikovani finansijski izvještaji preduzeća Čistoća, Vodovod…

SD povlači inicijativu za smjenu Injac

Mašković je na početku sjednice istakao i da povlače inicijativu o smjeni Olivere Injac.

"Tu inicijativu smo podnijeli kao jedan od mehanizama za one koji su u tom trenutku bili voljni da idemo na prijevremene lokalne izbore. Tu inicijativu povlačimo sa dnevnog reda, kako ne bismo opterećivali građane sa raspravom", kazao je Mašković.

Odbornik DPS-a Andrija Klikovac kazao je da ne žele da pokvare izbornu trku Olivere Injac.

"Želimo da Olivera Injac vodi listu PES-a. Ukoliko ne bude nosilac liste, znači da i u PES-u smatraju da nije dobro radila. Kao bivši kadar DPS-a zaslužuje još jednu priliku", kazao je Klikovac.

Reagovao je Boris Pejović (PES) ističući da se ponose radom Injac i da će ona dati doprinos kampanji.

Mašković je tokom sjednice kazao da Injac „štiti Vladimira Dajkovića“ i istakao da on nije dostavio dokaze o svom obrazovanju i izvještaje o poslovnim putovanjima.

Borovinić Bojović je povukla predlog o određivanju zamjenika gradonačelnice Glavnog grada.

Sekretar Sekreterijata za finansijske poslove i analizu budžeta Balša Špadijer kazao je da je prošlogodišnji budžet Podgorice bio oko 105 miliona eura.

"Ustupljeni prihodi ostvareni su u iznosu od 37 miliona eura. Finansiranje budžetskih izdataka vršeno je iz realnih izvora i uspostavljeno je stabilno finansiranje gradskih službi“, rekao je Špadijer.

Andrija Klikovac (DPS) je kazao da su finansije Podgorice stabilne i da prihodi rastu, ali da se mora praviti bolji plan budžeta.

"Brine me slaba realizacija kapitalnog budžeta. Ovo je veoma loša realizacija. Postavlja se pitanje – ako imamo dobru naplatu prihoda, a kao lokalna uprava smo dužni da građanima kreiramo bolje uslove života, zašto se to ne dešava godinu dana. Glavni grad, u narednom periodu, treba da se posveti krupnim projektima i dobra je okolnost što postoji volja evropskih partnera da sredstva zadrže na nivou Podgorice, a ta sredstva nisu mala", kazao je Klikovac, dodajući da za godinu dana ništa povodom toga nije urađeno.

Mitar Vuković iz Demokratske Crne Gore rekao je da su prihodi povećani, a rashodi smanjeni što je „domaćinsko poslovanje“.

Nezavisni odbornik Aleksandar Saša Zekovć pitao je Špadijera može li da se promijeni postojeća praksa da od plaćene takse za komunalno opremanje "gotovo nijedna usluga nije isporučena do kraja i na vrijeme".

Nije bilo enormnog zapošljavanja

Zdenka Popović iz Demokrata je kazala da sve priče prethodne vlasti da je bilo povećanog zapošljavanja nijesu tačne što se može vidjeti iz podataka.

“Prema tim podacima u Glavnom gradu sada imamo 1.127 zaposlenih, na kraju 2022. godine, za vrijeme vlasti DPS-a u Glavnom gradu radilo je 1.013 osoba, Cifre su potpuno jasne i pokazuju da nije bilo enormnog zapošljavanja, i da te kritike ne stoje", kazala je Popović.

Popović je istakla da je zabrinjavajuće je da se tokom mandata prethodne gradske vlasti nije vršila naplata poreskih naplaćivanja.

“Mi smo dozvolili nekim fizičkim i pravnim licima da ne plaćaju porez na nepokretnosti, tako da će 31 million eura biti otpisano zbog zastarijevanja poreskih potraživanja", kazala je Popović.

Budimir Mugoša ( SD) kazao je da se može raspravljati o tome da li je povećanje broja zaposlenih za više od 100 veliko povećanje ili ne, ali da je to svakako povećanje.

On je istakao da kada je riječ o planiranoj eksproprijaciji zemljišta za obilaznicu od Komanskog mosta do Donje Gorice i za Ulicu Vojislavljevića nije urađeno ništa.

"Vlasnici su nekad možda htjeli pristati na sumu od 50 do 70 eura, sada im je ponuđeno oko 40 eura dok je u Zagoriču na 170 eura procijenjen kvadratni metar zemjišta", kazao je Mugoša.

Mitar Vuković je kazao da će glavni izborni program DPS biti 120 miliona eura koliko je Glavni grad zadužen tokom njihovog mandata.

Na sjednici održanoj prethodne sedmice na dnevnom redu bila je tačka o skraćenju mandata Skupštini Glavnog grada, koja je usvojena većinom glasova.

Za skraćenje mandata Skupštine Glavnog grada glasali su odbornici DPS-a, Socijaldemokrata, SDP, LP-a, Demokratske partije Roma, Pokreta za Podgoricu, URA i jedan odbornik Pokreta za promjene.

Glasanju nijesu prisustvovali odbornici doskorašnje većine iz redova Evrope sad, Demokrata i koalicije „Za budućnost Podgorice“.

Odbornici su na prethodnoj sjednici usvojili i da druga tačka bude Predlog odluke o utvrđivanju broja odbornika/ca u Skupštini Glavnog grada Podgorica.

Skupština nije usvojila da treća tačka dnevnog reda bude Predlog za razrješenje prof. dr Olivere Injac, gradonačelnice Glavnog grada – Podgorice, koja je predviđena kao 19.

Skupština je usvojila i da se po hitnom postupku u dnevni red uvrsti Polugodišnji izvještaj o ukupno ostvarenim primicima i izvršenim izdacima.

Na dnevnom redu su i predlog završnog računa budžeta Glavnog grada za 2023. godinu, odluka o načinu plaćanja administrativnih taksi i poreza na nepokretnost elektronskim putem, odluka o osnivanju Centra za održivi razvoj Glavnog grada, izmijenjena odluka o osnivanju Društva sa ograničenom odgovornošću Lokalni javni emiter „Radio televizija Podgorica”, odluka o organizaciji novogodišnjih praznika 2024 – 2025, kao i statut preduzeća Putevi.

Odbornici će se izjasniti i o izmijenjenom statutu Parking servisa, novom cjenovniku Sportskih objekata na gradskim bazenima u kompleksu SC „Morača“. Na dnevnom redu je i odluka o raspodjeli ostvarene dobiti i pokriću gubitka Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice u 2023. godini, predlog programa podizanja spomen-obilježja, izvještaj o realizovanim aktivnostima u sprovođenju Lokalnog plana za unapređenje socijalne inkluzije i razvoj usluga socijalne i djecje zastite u Glavnom gradu za 2023. godinu, izvještaj o realizaciji Akcionog plana za postizanje rodne ravnopravnosti u Glavnom gradu za 2023. godinu, informacija o pripremljenosti turističke sezone u Glavnom gradu Podgorici u 2024. godini, informacija o stanju mostova u Glavnom gradu sa predlogom mjera za njihovu zaštitu i izbor i imenovanja.

Podsjećamo, u petak, 26. jula, održana je posebna sjednica Skupštine Glavnog grada, sa samo jednom tačkom dnevnog reda. Odbornici Glavnog grada podržali su Predlog odluke o preuzimanju osnivačkih prava nad Ženskim rukometnim klubom Budućnost Podgorica, čime je praktično ovaj klub spašen od gašenja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније