Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Štefan Nestler  [ DW ]

02. 08. 2024. 12:12

Spor oko pitanja pola alžirske bokserke Imane Kelif

Angela Karini i Imane Kelif - žene u kategoriji do 66 kg

Prva borba alžirske bokserke Imane Kelif na Olimpijskim igrama u Parizu trajala je samo 46 sekundi, a potom je stigla do četvrtfinala u kategoriji do 66 kilograma. Njena italijanska protivnica Anđela Karini odustala je od borbe nakon dva teška udarca u glavu, a zatim je u suzama odbila da se rukuje sa bokserkom iz Alžira.

„Za mene ovo nije poraz", rekla je kasnije Italijanka. „Ja sam zrela žena. Ring je moj život. Uvjek sam vrlo instinktivno postupala. I kada imam osjećaj da nešto nije u redu, to ne znači da odustajem. Radi se o zrelosti, da možeš da kažeš 'ok, sad je dosta'."

Diskvalifikacija zbog DNK testa

Učešće Imane Kelif na Olimpijskim igrama u Parizu izazvalo je veliku pažnju zbog njene diskvalifikacije sa Svetskog prvenstva u Nju Delhiju u martu 2023. godine. U to vrijeme, Kelifova nije smjela da se takmiči u finalu za zlato Svetskog prvenstva nakon DNK testa.

Obrazloženje Međunarodne bokserske asocijacije (IBA), bilo je da Alžirka krši pravilo prema kojem neko ko ima XY hromozome ne smije da se takmiči u ženskoj konkurenciji. Iz istog razloga je naknadno diskvalifikovana i Tajvanka Lin Ju-Ting, koja je osvojila bronzanu medalju na Svetskom prvenstvu.

Žene obično imaju dva X hromozoma, a muškarci jedan X i jedan Y hromozom. U retkim slučajevima postoje žene koje imaju ženske polne karakteristike, ali i muški Y hromozom.

Imane Kelif

Pred početak Olimpijskih igara u Parizu, Međunarodni olimpijski komitet (MOK) je ipak dozvolio 25-godišnjoj Imani Kelif i 29-godišnjoj Lin Ju-Ting da se takmiče. Prema navodima MOK-a, svi sportisti koji učestvuju na bokserskom turniru na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. „ispunjavaju uslove za učešće, kao i sve važeće medicinske propise."

Portparol MOK-a Mark Adams branio je odluku o prijemu italijanske i tajvanske bokserke na takmičenje. „U pitanju su ljudi, govorimo o životima ljudi," rekao je Adams. „One su se takmičile u ženskim takmičenjima, pobeđivale su protiv žena i gubile od žena tokom godina.”

I Imane Kelif i Lin Ju-Ting su se već takmičile u ženskom boksu na Olimpijskim igrama u Tokiju 2021. godine, ali nisu osvojile medalje. Tajvanka će danas (2. avgusta) imati svoj prvi meč u Parizu.

Italijanska premijerka Meloni govori o „neravnopravnoj borbi"

Italijanska premijerka Đorđa Meloni iz desničarske partije Braća Italije osudila je „neravnopravnu” borbu nakon poraza Anđele Karini od Imane Kelif:

„Ne slažem se sa MOK-om. Mislim da sportistkinje sa muškim genetskim karakteristikama ne bi trebalo da učestvuju u ženskim takmičenjima".

Đorđa Meloni

Nacionalni olimpijski komitet Alžira, s druge strane, osudio je kritike koje su pljuštale na račun Kelifove, posebno na društvenim mrežama. „Ovi pokušaji klevete zasnovani na lažima potpuno su nepravedni", saopštio je alžirski NOK. „Svi smo uz tebe, Imane. Cijela nacija je uz tebe i ponosna je na tvoja dostignuća."

MOK organizuje bokserska takmičenja u Parizu

Obično su svetske federacije pojedinih sportova odgovorne za pravilno sprovođenje olimpijskih takmičenja. Međutim, na Igrama u Parizu, MOK sam organizuje bokserska takmičenja.

Olimpijska krovna organizacija je 2023. trajno oduzela olimpijska prava Svetskoj bokserskoj federaciji (IBA), između ostalog zbog sumnje na korupciju i manipulaciju odluka u borbama. Međunarodni sud za sportsku arbitražu (CAS) odbio je žalbu IBA na odluku MOK-a. Ostaje da se vidi da li će boks i dalje ostati olimpijski sport.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније