Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B. [ N1 ]

01. 08. 2024. 13:15 >> 13:15
Čitaj mi:

TEHNOLOGIJA SA OGRANIČENJEM

Novi slučaj - samovozeći Tesla auto usmrtio motociklistu u Sijetlu

Tesla S model automobila bio je na potpuno samovozećem režimu rada kada je udario i ubio 28-godišnjeg motociklistu u Sijetlu u SAD u aprilu ove godine, saopštila je policija ističući da je to drugi smrtni slučaj koji je povezan sa samovozećim Tesla automobilima.

Vozač Tesle, 56-godišnji muškarac, je uhapšen posle priznanja da je gledao u mobilni telefon dok je automobil bio na režimu samovožnje, navela je policija, a prenosi CNN.

Tesla je saopštila da softver za samovožnju zahtijeva nadzor vozača i ne čini automobil autonomnim u saobraćaju.

Ranije je američka Nacionalna administracija za bezbjednost saobraćaja na auto-putevima (NHTSA) navela da se između avgusta 2022. i avgusta 2023. godine desio još jedan incident sa smrtnim ishodom, u kojem je učestvovalo Teslino vozilo sa softverom za samovožnju.

Dok policija navodi da i dalje istražuje nesreću u kojoj je poginuo biciklista, stručnjaci tvrde da Teslina tehnologija ima ograničenja koja zavise od kamera i vještačke inteligencije.

Analitičar konsultantske firme koja se bavi novim tehnologijama Sem Abulsamid kazao je da ima mnogo toga što može da krene po zlu sa Teslinim sistemom kamera. On je dodao da, na primjer, kamere mogu netačno da izmjere udaljenost automobila od objekta.

"Izuzetno je izazovno sakupiti i obraditi podatke od svih elemenata iz stvarnog svijeta, kao što su bicikli i motocikli u širokom uglu, i to u različitim vremenskim, svetlosnim i uslovima saobraćaja na putu", rekao je Raj Rajkumar, profesor kompjuterskog inženjerstva na Karnegi Melon univerzitetu.

Vlasnik Tesle Ilon Mask predstavio je ove godine nove pristupačne modele i rekao da će biti šokiran ako Tesla ne postigne kapacitete za potpuno autonomnu vožnju već sljedeće godine. Na jednom događaju u julu ove godine u Silicijumskoj dolini on je samovozeće automobile opisao kao „male mobilne čekaonice“ u kojima će vozači moći da gledaju filmove, igraju video igrice, rade, piju i spavaju.

NHTSA je započela testiranje autopilota u avgustu 2021. godine pošto je identifikovano više desetina sudara u kojima su Teslina vozila udarila u vozila hitne pomoći, koja su u tom trenutku stajala. Pregledane su i stotine sudara u kojima je učestvovao Teslin Autopilot.

Istraživanje je dovelo do toga da je Tesla u decembru 2023. morao da povuče skoro sva svoja vozila sa američkih puteva kako bi softver apdejtovao bezbjednosnim dodacima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније