Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Jona Vels i Tomas Mekintoš - BBC, Karakas  [ BBC ]

02. 08. 2024. 13:41   >>  16:18

Izbori u Venecueli: Snažni dokazi da je opozicija pobedila, kaže šef američke diplomatije

Americi je jasno da je Edmundo Gonzales pobednik, izjavio je Entoni Blinken, šef diplomatije Bele kuće.

Marija Korina Maćado i Edmundo Gonzales
Reuters
Liderka opozicije Marija Korina Maćado tvrdi da je kandidat njene stranke Edmundo Gonzales pobedio

Američki državni sekretar kaže da postoje „snažni dokazi" da je kandidat opozicije pobedio na predsedničkim izborima u Venecueli.

Entoni Blinken je naveo u saopštenju da je jasno da je Edmundo Gonzales osvojio najviše glasova, uprkos tome što je dosadašnji predsednik Nikolas Maduro proglasio pobedu, što opozicija osporava.

„S obzirom na snažne dokaze, Sjedinjenim Državama, a još važnije građanima Venecuele, jasno je da je Edmundo Gonzales Urutija osvojio najviše glasova na predsedničkim izborima 28. jula", rekao je Blinken.

Prethodno su predsednici Brazila, Meksika i Kolumbije pozvali Venecuelu da objavi sve informacije o izborima održanim prošle nedelje.

Izborna komisija, koji je pod kontrolom vlade, objavila je da je Maduro osvojio treći predsednički mandat, što je opozicija odmah osporila.

Na osnovu pristupa većini podataka u elektronskom glasačkim mašinama širom zemlje, opozicija je optužila vlast za krađu izbora i tvrde da je njen kandidat dobio čak 70 odsto glasova.

Predizborne ankete su sugerisale da će opozicioni kandidat odneti pobedu.

Maduro je ranije optužio vlade stranih zemalja da se mešaju u izbore.

On je snažno odbacio optužbe za izbornu prevaru i poručio da je opozicija osporavanjem rezultata pokrenula puč.

Pošto je objavljeno da je Maduro pobedio, u glavnom gradu Karakasu organizovani su protesti, na kojima je, prema navodima Hjuman rajts voča, oko 20 ljudi izgubilo život.

venecuela, protesti u venecueli
Reuters
Hapšenja demonstranata u Venecueli

Madura su kritikovali zvaničnici zapadnih zemalja i iz regiona, a veliki broj stranih vlada pozvao je venecuelansku vladu da objavi dokaze da je dosadašnji predsednik osvojio novi mandat.

Međutim, Maduru su pobedu odmah čestitali iz Rusije, Kine, Kube i Irana.

protesti u Venecueli
BBC
Policija je bacila suzavac i ispalila gumene metke na demonstrante u Karakasu

„Izborni podaci snažno pokazuju volju venecuelanskog naroda: kandidat demokratske opozicije Edmundo Gonzales je osvojio najviše glasova na izborima u nedelju.

„Građani Venecuele su glasali i njihovi glasovi se moraju uzeti u obzir", izjavio je američki državni sekretar.

Stav Amerike je važan.

Pošto su prethodni izbori 2018. godine ocenjeni kao neslobodni i nepravedni, države, među kojima je i Amerika, odlučile su da priznaju tadašnjeg opozicionog lidera Huana Gvaida za privremenog predsednika i uvedu sankcije Venecueli.

Blinken je rekao da je „vreme da venecuelanske stranke počnu da razgovaraju o mirnoj promeni vlasti u skladu sa venecuelanskim izbornim zakonom i željama Venecuelanaca".


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

BBC News

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније