Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B. [ Klix.ba ]

01. 08. 2024. 08:22 >> 08:22
Čitaj mi:

SAD

Trojica optuženih za napad 11. septembra postigla sporazum o krivici

Trojica muškaraca optužena za planiranje terorističkih napada 11. septembra 2001. godine su postigli dogovor s američkim vlastima. 

Kalid Šeik Mohamad, Valid Muhamad Salih, Mubarak Bin Ataš i Mustafa Ahmed Adam al-Havsavi su godinama držani u bazi američke mornarice Gvantanamo Bej na Kubi, bez suđenja.

Prema američkim novinskim medijima, muškarci će se izjasniti krivima u zamjenu za to da tužilaštvo pristane da ne traži smrtnu kaznu. Uslovi sporazuma o priznanju krivice još nisu objavljeni.

Gotovo 3.000 ljudi u Njujorku, Virdžiniji i Pensilvaniji je ubijeno u napadima Al-Kaide koji su izazvali "Rat protiv terorizma" i invazije na Avganistan i Irak. Bili su to najsmrtonosniji napadi na američko tlo od japanskog napada na Perl Harbur na Havajima 1941. godine, gdje je ubijeno 2.400 ljudi.

Dogovor je prvi put objavljen u pismu koje su tužioci poslali porodicama žrtava, piše "The New York Times".

"U zamjenu za ukidanje smrtne kazne kao moguće kazne, ova trojica optuženih su pristali da priznaju krivicu za sva djela za koja se terete, uključujući ubistvo 2.976 osoba navedenih u optužnici", navodi se u pismu glavnog tužioca.

Brzo uslijedile kritike

Muškarci su optuženi za niz optužbi, uključujući napade na civile, ubistvo uz kršenje zakona rata, otmicu i terorizam. Očekuje se da će službeno iznijeti svoje izjašnjenje na sudu već sljedeće sedmice.

Kalid Šeik Mohamad se smatra vođom napada u kojem su otmičari zaplijenili putničke avione i obrušili ih na Svjetski trgovinski centar u Njujorku i Pentagon izvan Vašingtona.

Tužioci su tvrdili da je svoju ideju o otmici i ulijetanju aviona u američke zgrade prenio vođi Al-Kaide Osami bin Ladenu, a kasnije je pomogao u regrutovanju i obuci nekih otmičara. Bio je podvrgnut brojnim "pojačanim tehnikama ispitivanja".

Admiral Rug je u svom pismu napisao da odluka o prihvatanju sporazuma "nije donesena lako" i da je na "najboljem putu... do pravde".

U septembru je administracija Džoa Bajdena navodno odbacila uslove sporazuma o priznanju krivice sa pet muškaraca koji su zadržani u bazi američke mornarice na Kubi, uključujući Mohameda. Oni su navodno tražili garanciju od predsjednika da neće biti držani u samicama i da će imati pristup liječenju trauma.

Vijeće za nacionalnu sigurnost Bijele kuće je saopštilo da je ured predsjednika u srijedu obaviješten o novom sporazumu i da nije igrao nikakvu ulogu u pregovorima.

Republikanci su brzo napali Bajdenovu administraciju zbog sklapanja sporazuma s optuženim. Lider manjine u Senatu Mič Mekkonel osudio je ovaj potez kao "odvratno odricanje od odgovornosti vlade da brani Ameriku i obezbijedi pravdu".

"Jedina stvar koja je gora od pregovora s teroristima je pregovaranje s njima nakon što su u pritvoru", rekao je on.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније