Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M. [ Beta ]

02. 08. 2024. 12:44 >> 12:44
Čitaj mi:

Borac protiv lova na kitove

Japan od Danske traži izručenje Pola Votsona

Japan je od Danske zatražio izručenje aktiviste koji se bori protiv lova na kitove Pola Votsona (Paul Watson), koji je u pritvoru na Grenlandu od prošlog mjeseca po japanskoj potjernici, rekli su danas zvaničnici.

Votson je bivši šef društva "Si Šepard" (Sea Sheapard Conservation Society), čiji su sukobi sa brodovima za lov na kitove dobili podršku poznatih ličnosti i javnosti širom svijeta, a snimljena je i rijaliti televizijska serija "Ratovi kitova".

Japanska obalska straža tražila je njegovo hapšenje zbog susreta sa japanskim istraživačkim brodom za lov na kitove 2010. godine kada je optužen da je ometao službene dužnosti posade tako što je naredio kapetanu njegovog broda da baci eksploziv na brod koji je lovio kitove.

Za njim je raspisana "crvena potjernica" Interpola, a počinilac, državljanin Novog Zelanda, osuđen je za napad i kažnjen uslovnom zatvorskom kaznom koja mu omogućava da napusti Japan.

Aktivisti za zaštitu životne sredine kritikovali su japansku praksu "istraživačkog lova" na kitove kao paravan za komercijalni lov.

Japanska vlada tvrdi da je meso kitova dio japanske kulture ishrane i podržava "održivo korišćenje" kitova. Japan se povukao iz Međunarodne komisije za kitolov 2019. i od tada je nastavio komercijalni kitolov u svojoj ekskluzivnoj ekonomskoj zoni, ali je Votson japanske brodove nalazio i drugde.

Japanska vlada zatražila je u srijedu od danskih vlasti da predaju Votsona kako bi mu se moglo suditi u Japanu, rekao je Masaši Mizobuči, pomoćnik sekretara za štampu japanskog ministarstva spoljnih poslova.

Japan će nastaviti da preduzima odgovarajuće mjere, uključujući ulaganje neophodnih napora da pozove na saradnju srodne zemlje i organizacije, rekao je zvaničnik. Mizobuči je rekao da Danska nije odgovorila na zahtjev Japana i odbio da komentariše izglede za primopredaju.

Votson je uhapšen 21. jula kada je njegov brod pristao u Nuku, glavni grad Grenlanda, saopštila je lokalna policija. Grenlandski sudovi odobrili su mu pritvor u Nuku do 15. avgusta.

Japan nema sporazum o ekstradiciji sa Danskom i nije poznato da li će i kada Votson biti izručen.

Votson je napustio "Si Šepard" 2022. da bi osnovao "Fondaciju kapetana Pola Votsona" koja je prilikom njegovog hapšenja saopštila da je ta akcija politički motivisana i pozvala na njegovo oslobađanje.

Votson je uhapšen u Njemačkoj 2012. po nalogu Kostarike za ekstradiciju, ali je pobjegao iako je bio pod kaucijom pošto je saznao da ga traži i Japan, koji ga je optužio da je doveo u opasnost živote lovaca na kitove tokom svojih operacija u Južnom okeanu.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније