Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M.Lj. [ Beta ]

26. 07. 2024. 07:25 >> 07:25

GRAD SVJETLOSTI

Sena i spomenici Pariza danas u srcu ceremonije otvaranja OI

Spomenici Pariza - Notr Dam, Luvr, muzej Orse, i rijeka Sena biće danas u srcu ceremonije otvaranja Olimpijskih igara, a još se drži u tajnosti samo odvijanje svečanosti koje će biti mješavina umjetnosti i sporta u glavnom gradu Francuske, poznatom kao "gradu svjetlosti".

Samo oko desetak ljudi zna detalje ceremonije koja počinje u 19.30 i trajaće gotovo četiri sata.

Od 6.000 do 7.000 sportista (od ukupno 10.500), koji predstavljaju nacije učesnice, prodefilovaće u 85 čamaca Senom u bojama svoje delegacije, od mosta Osterlic do Ajfelove kule i Trokaderoa.

Oko 3.000 plesača, muzičara i glumaca učestvovaće u umjetničkom dijelu ceremonije duž obale Sene, kao i na mostovima, ali i na nebu, na trasi od šest kilometara, duž koje se očekuje 326.000 gledalaca.

Oko 200 kostimografa i 300 frizera i šminkera biće stacionirano u svlačionicama na svakoj strani Sene.

Duž obale Sene biće postavljeno oko 80 ​​džinovskih ekrana.

Spektakl, koji će pratiti više od milijardu gledalaca, sadržaće, prema navodima udruženja francuskih televizija Frans televizion (France Televisions), video sekvence snimljene unaprijed i umetnute u priču.

Umjetnički direktor ceremonije otvaranja Toma Žoli (Thomas Jolly) izjavio je da želi da napravi "najveći spektakl na svijetu" sa dosta radosti, pokreta, i uzbuđenja.

Žoli je rekao da nije želio da pravi dekor kad su za njega spomenici u Parizu "najlepša scenografija na svijetu".

Muzika ceremonije uključuje kreacije muzičkog direktora Viktora Le Mana (Victor Le Masne). To će biti mešavina popa, simfonijskog orkestra, horova i elektronske muzike "frenč tača" (French Touch).

Što se tiče nastupa pjevača, mesecima kruže priče da će to biti Aja Nakamura u odeći Diora, poznate francuske kuće visoke mode. Francuski mediji pominju i kanadsku pjevačicu Selin Dion (Celine), kao i međunarodno poznate zvijezde Dua Lipu i Lejdi Gagu (Lady).

Za ceremoniju otvaranja kreirano je 3.000 unikatnih kostima.

Nijedna proba ceremonije nije održana na otvorenom kako se ne bi odala tajna, već su umjetnici vežbali u zatvorenom prostoru, u veliki hangarima i drugim mjestima daleko od očiju javnosti.

Takođe se još ne zna ko će posljednji nositi Olimpijsku baklju do parka Tiljeri gdje se nalazi gorionik.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније