Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.J.

25. 07. 2024. 10:05 >> 14:54
34
Čitaj mi:

zvanični zagreb

Hrvatska proglasila Mandića, Kneževića i Bečića personama non grata

Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Hrvatske proglasilo je Andriju Mandića, predsjednika Skupštine Crne Gore, Milana Kneževića, poslanika u Skupštini Crne Gore, te Aleksu Bečića, potpredsjednika Vlade Crne Gore nepoželjnim u toj državi.

Kako su naveli u protestnoj noti, ta odluka se doni "zbog sistemskog djelovanja na narušavanju dobrosusjedskih odnosa sa Hrvatskom i kontinuiranog zloupotrebljavanja Hrvatske u unutrašnje političke svrhe".

Nota je danas upućena Ambasadi Crne Gore u Zagrebu.

"Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova žali što je većina u Skupštini Crne Gore odlučila zanemariti kontinuirane pozive Republike Hrvatske da ne povlači poteze koji bi se na negativan način mogli odraziti na naše bilateralne odnose i evropski put Crne Gore. U tom kontekstu, djelovanje spomenutih političkih zvaničnika posebno se izdvaja, a njihovo postupanje nikako se ne može smatrati dobronamjernim i dobrosusjedskim u odnosu na Republiku Hrvatsku niti je saglasno deklarisanom cilju članstva Crne Gore u Evropskoj uniji", navodi se u saopštenju.

Kako su kazali, dobrosusjedski odnosi jedan su od ključnih elemenata procesa proširenja kao i procesa stabilizacije i pridruživanja te jedan od ključnih kriterija za ocjenjivanje napretka u pristupnom procesu Crne Gore, skladno Pregovaračkom okviru Evropske unije za Crnu Goru.

"Hrvatska podržava evropsku Crnu Goru, podržava proces pristupanja Evropskoj uniji i zalagala se za napredak na evropskom putu Crne Gore. Republika Hrvatska očekuje da će se Crna Gora ponašati u skladu s evropskim vrijednostima i u evropskom duhu te da će svoje napore usmjeriti na daljnje ispunjavanje uslova i mjerila u pristupnom procesu", zaključuju iz hrvatskog ministarstva.

Пратите нас на

Коментари34

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније