25.07.2024 11:13
Share Comments11 Edit
A.J.
Čitaj mi:

aleksa bečić

"Nijesam se bavio Hrvatskom u javnim nastupima, vrijeme je majstorsko rešeto"

Lider Demokratske Crne Gore i potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić reagovao je nakon što je Hrvatska njega, Andriju Mandića i Milana Kneževića proglasila personama non grata.

Saopštenje Bečića prenosimo integralno:

Ako dobro razumijem, jer se nijesam bavio Hrvatskom u svojim javnim nastupima, niti sam poslanik, Hrvatska me proglaslila nepoželjnim, jer su poslanici partije čiji sam predsjednik glasali za Rezoluciju o genocidu u Jasenovcu. Mada, ima još predsjednika partija koje su glasale i članovi su Vlade, tako da kriterijuma očito da nema. Ima politike, kao i ranije u odlukama nekih drugih susjeda.

Kada su Demokrate glasale prije par godina Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, tada nas je Srbija stavila na “crvenu” listu, odnosno maltertirani smo satima prilikom svakog prelaska granice nekih preko godinu dana dok ta mjera nije ukinuta. Sada repriza u nešto malo drugačijem obliku. Vrijeme je kao i u prvom slučaju majstorsko rešeto.

Drage komšije, kao nacionalni Crnogorac i predsjednik građanske partije u kojoj su evo deset godina kao braća djeluju zajedno ljudi svih vjera i nacija, nikada nijesam ni ja ni partija koju predvodim dijelio žrtve po vjeri i naciji, zato smo uvijek sve genocide i zločine osudili, uvijek ističući i zapisujući po više puta da je odgovornost individualna, te da ni jedan narod nije i ne može biti genocidan, jer ljude nikada nijesmo dijelili osim na ljude i one druge. To je građanska, evropska i civilizacijska vrijednost.

Neka svako cijeni gdje stanuju demokratske i evropske vrijednosti i obrazci djelovanja, a mi ćemo nastaviti da se snažno zalazemo za jaku građansku Crnu Goru, lišenu kriminala i korupcije, ekonomski osnaženu, Crnu Goru koja želi dobre odnose sa svima, Crnu Goru kredibilnu članicu NATO-a, Crnu Goru koja se snažno nalazi na prozapadnom putu i korača ka EU, Crnu Gori koja ne umije da mrzi, već želi dobro svima. Zato su istorijski rezultati 44. Vlade u prvih devet mjeseci, ali i istorijska podrška 2/3 poslanika koji je prije neki dan dobila i moja malenkost i Vlada i od poslanika građanskih partija, i bošnjačkih, i srpskih, i albanskih partija, najbolja potvrda da Crna Gora snažno korača putem stabilnosti, društvene kohezije i daljeg progresa, zaključio je Bečić.