Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M.Lj. [ Klix ]

26. 07. 2024. 07:05 >> 07:05
1

UPOZORILA NETANJAHUA

Kamala Haris: Vrijeme za kraj rata u Gazi, neću ćutati

Potpredsjednica SAD-a i potencijalna kandidatkinja Demokrata na predsjedničkim izborima Kamala Haris obećala je da "neće ćutati" o patnjama u Gazi, rekavši da je u četvrtak izrazila "ozbiljnu zabrinutost" izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu i rekla mu da je vrijeme da zaključi sporazum o prekidu vatre.

"Izrael ima pravo da se brani, a važan je i način na koji to čini. Ono što se dogodilo u Gazi u proteklih devet mjeseci je poražavajuće", rekla je Haris, potencijalni demokratski predsjednički kandidat, novinarima nakon sastanka s Netanjahuom u Vašingtonu.

Dodala je da kada kaže poražavajuće misli na "slike mrtve djece i očajnih gladnih ljudi, koji bježe u sigurnost, ponekad raseljeni po drugi, treći ili četvrti put".

"Ne možemo skrenuti pogled pred ovim tragedijama. Ne možemo sebi dozvoliti da otupimo na patnju i neću ćutati", nastavila je.

Harisovi komentari pružili su do sada najjasnije objašnjenje njenih stavova o sukobu dok radi na balansiranju pitanja koje ne samo da je podijelilo zemlju već je izazvalo trvenja unutar Demokratske stranke.

Haris je takođe ponovila Bajdenove uzastopne komentare o američkoj "gvozdenoj podršci" i "nepokolebljivoj posvećenosti" Izraelu, ali je prenijela stav o tome koliko je važno okončanje rata.

Podsjećajući na detalje predloženog sporazuma o prekidu vatre i taocima, koji podržava SAD, Haris je rekla da je "vrijeme da se ovaj rat završi, na način gdje je Izrael siguran, svi taoci oslobođeni, patnja Palestinaca u Gazi se završava i palestinski narod može ostvariti svoje pravo na slobodu, dostojanstvo i samoopredjeljenje".

Potpredsjednica kaže da se u razgovorima nazire nada za okončanje rata i da je na to nagovarala Benjamina Netanjahua tokom njegove posjete SAD-.u.

"Kao što sam upravo rekla premijeru Netanjahuu, vrijeme je da se ovaj dogovor završi", rekla je i dodala: "Dakle, svima koji su pozivali na prekid vatre i svima koji žude za mirom, vidim vas i čujem."

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније