Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijana Roščić (izvor: tagesšau)  [ DW ]

26. 07. 2024. 08:26

Njemačka željeznica ukida 30.000 radnih mjesta

Beli ICE voz na medjugradskim linijima

U prvoj polovini 2024. Njemačka željeznica je imala gubitak od 1,2 milijarde eura. Štrajkovi, ekstremno vrijeme, gradilišta i slaba potražnja značajno su pogoršali rezultat ovog koncerna u vlasništvu države u odnosu na prethodnu godinu, saopštila je firma.

Odgovor na loše poslovanje je - ukidanje ukupno oko 30.000 radnih mjesta u narednih pet godina, rekao je finansijski direktor Levin Hole. Radna mjesta će biti ukinuta prije svega u administraciji - planirano je da se već ove godine ukine oko 1.500 radnih mjesta. Digitalizacijom i automatizacijom, administrativne procese bi u budućnosti trebalo da obavlja manji broj zaposlenih.

„U budućnosti moramo da uspijemo da imamo više željeznice sa manje ljudi", naglasio je Hole.

Dostignuta granica učinka

Prema mišljenju uprave, do lošeg rezultata su posebno doveli negativni spoljni faktori. „Ekstremni vremenski uslovi neviđenih razmjera gurnuli su željezničku infrastrukturu, kojoj je već bilo potrebno renoviranje, do granica mogućnosti i pogoršali operativnu i finansijsku situaciju u putničkom i teretnom saobraćaju. Bilo je i štrajkova i nesreća", rekao je šef željeznice Lutz.

Pored ovih faktora, pala je i potražnja: 64,2 miliona putnika koristilo je međugradske vozove u prvih šest mjeseci tekuće godine - šest odsto manje nego u prvoj polovini 2023.

Tačnost u međugradskom saobraćaju iznosila je 62,7 procenata u prvoj polovini godine – značajno pogoršanje u odnosu na prvu polovinu 2023. Cilj je bio stopa od 70 procenata. Stopa za ukupan prevoz putnika u željezničkom saobraćaju iznosila je 90,1 odsto.

Prepuni vozovi tokom Evropskog prvenstva u fudbalu

Jun je bio najgori i najbolji

Posebni kritčno je bilo u junu: u nekoliko regiona došlo je do poplava, oštećenja brana i klizišta, što je uticalo na željeznički saobraćaj. Gotovo svaki drugi voz je kasnio, odnosno kasnio je najmanje šest minuta. Stopa tačnosti bila je 52,9 odsto. Istovremeno, jun je bio mjesec sa najvećom prodajom u istoriji željeznice - zbog Evropskog prvenstva u fudbalu.

Čak ni logističko preduzeće DB Schenker kojem inače dobro ide, nije uspjelo da nadoknadi gubitke u prvoj polovini godine. Kompanija - koja je na prodaju - ostvarila je operativni profit (EBIT) od 520 miliona eura. Međutim, to je oko 100 miliona eura manje nego u istom periodu prošle godine.

Šef ipak očekuje plus

Šef željeznice Rihard Luc pretpostavlja da će željeznica biti ponovo u plusu krajem godine, barem operativno, odnosno prije isplate kamata i poreza.

Kompanija je prošle godine unaprijed ulagala u infrastrukturu. Željeznica stoga očekuje značajne svote od države za 2024. godinu.

Rihard Luc

Država je uradila svoje - sad je na redu Dojče ban

S obzirom na loš polugodišnji bilans, savezni ministar saobraćaja Folker Vising vidi hitnu potrebu za akcijom na željeznici. „Moramo što brže dovesti željezničku mrežu u stanje koje će zadovoljiti veliku potražnju i za putnički i za teretni saobraćaj", upozorio je političar FDP.

Njemačka vlada je stavila na raspolaganje finansijska sredstva i stvorila pravni osnov za opštu obnovu željezničke mreže. Sada je na redu - Dojče ban.

Željeznica je počela da ostvaruje plan - da do 2030. obnovi svoju mrežu. Radovi na održavanju i proširenju planirani su na 40 prometnih dionica trase u dužini od oko 4.000 kilometara. Prva na redu je trasa između Frankfurta na Majni i Manhajma s čijim saniranjem je započeto dan poslije kraja Evropskog prvenstva u fudbalu.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније