Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M.Lj.

26. 07. 2024. 10:18 >> 10:18
1

CDT TRAŽI

Hitno izabrati novu DIK i novi sastav Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu  

Centar za demokratsku tranziciju poziva Skupštinu Crne Gore da u hitnom roku izvrši obavezu i izabere članove stalnog sastava Državne izborne komisije (DIK) iz reda političkih partija, da prekine devetomjesečno kršenje zakona i omogući da se predstojeći lokalni izbori u više opština održe u uređenom ambijentu u kom je omogućena zaštita izbornih prava u skladu sa standardima za slobodne i fer izbore. To je saopštio izvršni direktor Dragan Koprivica.

“Takođe, pozivamo Skupštinu da u hitnom roku izabere nove članove i članice Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu i omogući da ovo važno tijelo može da nesmetano funkcioniše i donosi odluke”, kazao je Koprivica.

Napominje da je Zakonom o izboru odbornika i poslanika propisano da se izborna komisija imenuje nakon konstituisanja novoizabrane Skupštine.

“Od okončanja procesa konstituisanja Skupštine Crne Gore je prošlo skoro devet mjeseci. Dakle, DIK sve to vrijeme djeluje u sastavu koji nije u skladu sa zakonom. U  njoj trenutno odlučuje predstavnica partije koja više nema parlamentarni status (PZP), a pokret koja je formalno najjači subjekt nove vlasti (PES) uopšte nema predstavnika”, kazao je on.

Procedura izbora članova DIK je, prema njegovim riječima, devet mjeseci zakočena partijskim interesima i kalkulacijama.

“Nadležni skupštinski odbor nije pokazao proaktivan pristup u prevazilaženju eventualnih nejasnoća u zakonu i traženju pravnog tumačenja koje bi omogućilo da se ovaj proces dovede do kraja”, kaže Koprivica.

Podsjeća da DIK ima nezamjenjivu ulogu u postupku zaštite biračkog prava i u lokalnim izborima, jer se njoj podnose prigovori protiv odluke, radnje ili propusta opštinske izborne komisije.

“Komisija koja djeluje u sastavu koji nije u skladu sa zakonom ne može donositi zakonite odluke o prigovorima, niti ima odgovarajući legitimitet koji je od esencijalne važnosti za zakonit izborni proces. Ovo može imati veoma negativne posljedice na predstojeće izborne procese i ostavlja velike mogućnosti za zloupotrebe”, smatraju u CDT-u.

Kako dodaje Koprivica, pored DIK ni Odbor za izbornu reformu trenutno nije konstituisan u skladu sa pravilima.

“Naime, odlukom o osnivanju ovog Odbora je predviđeno da se on formira na paritetnoj osnovi i to po sedam članova iz parlamentarne većine i sedam iz parlamentarne opozicije. Promjenom političke strane Bošnjačke stranke ovaj partitet je narušen pa sastav Odbora nije u skladu sa Odlukom i na njegovim sjednicama ne mogu donositi valjane odluke”, kazao je on.

Kazao je da moramo imati u vidu i činjenicu da su dvije članice tog Odbora prestale da budu poslanice i da su preuzele funkciju ministarki, što je dodatan razlog za hitno djelovanje Skupštine Crne Gore i po ovom pitanju.  

“Zato je, u hitnom roku, jako važno riješiti oba problema. Potrebno je izbjeći potencijalne probleme na  izborima Gusinju, Kotoru i Podgorici, kako se izmjene sastava DIK ne bi dešavale u septembru, u sred izbora, onda kad proces eventualno “zapne” oko nekog političkog interesa, mandata ili utvrđivanja pobjednika na izborima”, istakao je Koprivica

Takođe, eventualna ponovna blokada Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu značila bi, kako navodi, novi gubitak vremena, opstrukciju i definitivnu potvrdu nepostojanja političke volje za jednu od najvažnijih demokratskih reformi ovoga društva.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније