Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M.Lj.

26. 07. 2024. 08:52 >> 10:20
2

đoković

Problem sa Hrvatskom riješiti dijalogom

Komentarišući potez Hrvatske koja je proglasila Andriju Mandića, Milana Kneževića i Aleksu Bečćića nepoželjnim osobama, šef kabineta predsjednika Skupštine Crne Gore Velimir Đoković kaže da takve stvari u narednom periodu treba rješavati dijalogom, te da Hrvatska i Crna Gora treba i moraju da imaju dobre odnose.

"Želim da kažem da Crna Gora kao samostalna i suverena zemlja ima pravo da potpuno vodi svoju politiku i donosi odluke u svom i interesu svojih građana. Trebalo je osuditi na takav način svakako najveći zločin na ovim našim prostorima i u našoj istoriji. Te stoga ne vidim tu ništa loše sa strane Crne Gore i donošenja takvih političkih odluka", kazao je Đoković u emisiji "Dobro jutro Crna Goro".

Smatra da nema prostora za osudu, i da već neko vrijeme postoje određene trzavice na relaciji sa Hrvatskom i oko broda Jadran. 

"Njihova odluka da naša tri političara budu ovako sa njihove strane etiketirana ili stavljena na listu osoba kojima je zabranjen ulazak u Hrvatsku pokazuje da je to ipak bio njihov odnos personalno prema njima kao političarima, a ne prema Crnoj Gori kao državi, iako su oni državni funkcioneri pa samim tim personifikuju to. Mislim da te i takve stvari u narednom periodu treba rješavati dijalogom. U tom pravcu, izuzetno cijenim inicijativu predsjednika Mandića, koji je pozvao predsjednika Hrvatskog sabora ili sve one predstavnike u Hrvatskom saboru koje žele da se nešto razjasni, da dođu u Crnu Goru. Samim tim je pokazao da dijalogom želimo da rješavamo sva neka eventualno otvorena pitanja", kazao je Đoković.

Istakao je da Crna Gora mora da gaji dobre odnose sa Hrvatskom i da dvije zemlje treba i moraju da imaju što bolje odnose.

Kada je riječ o rekonstrukciji Vlade, komentare da neće imati mjesta za sve ministre Đoković doživljava kao neutemeljene kritike. 

"Jeste ovo možda najveća Vlada po broju ministarstava, resora, po broju potpredsjednika, ali je zato ovo i Vlada sa najvećom podrškom u parlamentu. Za ovu vladu je glasalo 54 poslanika. Ovo je toliko široka podrška u parlamentu koja daje jednu stabilnost, ne samo radu Vlade, već i kompletno politički i opšte u Crnoj Gori", kazao je on.

Kada govorimo o broju ministara i potpredsjednika, siguran je da će i oni svi pojedinačno u svojim resorima dati maksimalan doprinos i da će njihov rezultat, kako je naveo, biti itekako vidljiv i mjerljiv.

"Očekujem to da u narednim danima, da ne kažem mjesecima, to i vidimo. Gledao bih to sa te pozitivnije strane, gledao bih to sa strane kvaliteta, a ne sa strane kvantiteta. Želim da iskažem veliko zadovoljstvo što su Nova srpska demokratija i kompletna lista "Za budućnost Crnoj Gore", koja je, ne samo dio pobjedničke koalicije od 2020. godine, već i stožer okupljanja te koalicije i predvodnici smo bili svih tih promjena, konačno došla u priliku da bude i formalno dio Vlade. To jest, da naše kolege, naši funkcioneri koji su delegirani da budu u vladi pokažu ono što oni lično - i što stranka može da pruži - i da uradi za dobrobit građana", rekao je Đoković.

Reforma izbornog zakonodavstva, prema njegovim riječima, jeste jedna od gorućih tema i jeste jedna od tema koja se pominje već duže vreme.

"Siguran sam da će Vlada, kao što rekao u ovom sastavu i s ovim kvalitetom, između ostalih ući i u taj proces. Podsjetiću vas da postoji već i u Skupštini Odbor za izbornu reformu koji takođe radi svoj posao. Taj odbor vrlo dinamično i vrlo mjerljivo radi, tako da sam siguran da i tu odluku i tu temu možemo očekivati vrlo brzo kao jednu od riješenih. Svakako Crnoj Gori je potrebna reforma u dijelu izbornog zakonodavstva i siguran sam da će i to biti vrlo brzo na dnevnom redu. Ja ne bih mogao da kažem kad, ali sam siguran da nećemo dugo čekati", kazao je on.

Kazao je da pravni tim predsjednika Skupštine Andrije Mandića već određeno vrijemi rade na Zakonu o Skupštini.

"Takođe, saglasan sam i Zakon o Vladi koji bi trebalo da bude tema u narednom periodu jeste dokument koji bi trebalo Vlada da donese i da dostavi Skupštini. Mislim da bi ta dva zakona mogla da idu paralelno ili jedan uz drugi ili u nekom bliskom vremenu, jedan pa drugi", zaključio je Đoković.

Đoković je dodao da iako je prvi na listi ZBCG nakon ostavki poslanika koji prelaze na ministarske pozicije, da će tek narednih dana biti jasno da li će biti novi poslanik iz te koalicije.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније