Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Bernd Debusman Džunior - BBC Njuz, Bela kuća  [ BBC ]

26. 07. 2024. 09:35   >>  12:13

Izbori u Americi 2024: „Vreme je da se ovaj rat završi", poručila Kamala Haris posle sastanka sa Netanjahuom

Američka potpredsednica razgovarala je sa izraelskim premijerom o ratu u Gazi, izrazivši zabrinutost zbog velikog broja žrtava.

Kamala Haris i Benjamin Netanjahu
KENNY HOLSTON/POOL/EPA-EFE/REX/Shutterstock

Dan pošto se obratio u Kongresu, a potom sastao sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom, izraelski premijer Benjamin Netanjahu razgovarao je sa i Kamalom Haris, potpredsednicom SAD.

Haris, za koju se očekuje i da će biti demokratska kandidatkinja na predsedničkim izborima u novembru, izjavila je da je razgovor sa Netanjahuom bio „iskren i konstruktivan".

Dodala je da je jasno izrazila „ozbiljnu zabrinutost" zbog žrtava u Gazi, ali da je Netanjahuu rekla da je važno da se Izrael brani.

„Vreme je da se ovaj rat završi", izjavila posle njihovog razgovora u Beloj kući.

Naglasila je da je potrebno da se pronađe put ka rešenju sa dve države, a Amerikance pozvala da budu svesni „teškog" sukoba.

Benjamin Netanjahu se prethodno sastao sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom, koji se u nedelju 21. jula povukao iz predizborne kampanje.

Izraelski premijer je u sredu 24. jula govorio u Kongresu, obećavajući „potpunu pobedu" protiv Hamasa, dok su hiljade propalestinskih demonstranata protestovale ispred.

On se suočava sa pritiskom kako u zemlji, tako i u inostranstvu da okonča rat Izraela i Hamasa koji traje devet meseci.

Bajdenova čvrsta podrška Izraelu razbesnela je mnoge levičarske aktiviste, a njihova podrška će verovatno demokratama biti potrebna ako žele da pobede na izborima u novembru.

Mnoge zanima kakav stav će da zauzme Kamala Haris prema Izraelu ako zameni Bajdena u Beloj kući.

Ona je, pošto se sastala sa Netanjahuom, izjavila da je „nepokolebljivo posvećena" Izraelu i njegovom pravu da se brani.

Napomenula je da je sukob počeo 7. oktobra kada je palestinska ekstremistička grupa, Hamas, napala južni Izrael iz Gaze, ubivši 1.200 ljudi, a zarobivši 250, prema izraelskim podacima.

U izraelskoj ofanzivi u Gazi je poginulo više od 39.000 ljudi, podaci su Hamasovog ministarstva zdravlja.

„Izrael ima pravo da se brani, ali je važno i na koji način to radi", izjavila je Haris, izražavajući zabrinutost zbog „strašne humanitarne situacije" u Gazi.

„Ne možemo sebi da dozvolimo da otupimo na patnju i neću da ćutim.

„Hajde da postignemo dogovor, kako bi se prekinula vatra i okončao rat. Hajde da vratimo taoce kući i donesemo preko potrebnu pomoć palestinskom narodu", dodala je.

Benjamin Netanjahu bi u petak 26. jula trebalo da razgovara i sa republikanskim predsedničkim kandidatom Donaldom Trampom.

Vašington, Palestinci, Gaza, demonstracije
Brandon Drenon/BBC News

Netanjahu je posle sastanka sa američkim predsednikom rekao da poznaje Bajdena 40 godina i da je on poznavao svakog izraelskog premijera u poslednjih pola veka.

„Od ponosnog jevrejskog cioniste do ponosnog irsko-američkog cioniste, želim da vam se zahvalim za 50 godina javne službe i pola veka podrške državi Izrael", rekao je on.

Dodao je i da se raduje saradnji sa Bajdenom „na velikim pitanjima koja su pred nama u narednih nekoliko meseci".

Džon Kirbi, portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost je na konferenciji za medije rekao da su Bajden i Netanjahu razgovarali o hitnoj potrebi za sporazumom o oslobađanju talaca, potencijalnom prelivanju sukoba na Liban, pretnji Irana i potrebi da se postigne „kompromis" u mirovnim pregovorima.

Kirbi je ukazao da ima blagih spoticanja u američko-izraelskim odnosima, ali da su oni i dalje „zdravi".

„Tu mislim da se neće uvek usaglasiti oko svega, ali da je Bajden veoma zadovoljan odnosom koji ima sa izraelskim premijerom", dodao je Kirbi.

Američki i izraelski lideri su razgovarali iza zatvorenih vrata sa porodicama sedam američkih državljana koje Hamas još drži kao taoce u Gazi.

Posle sastanka, Džonatan Dekel-Čen, čiji je sin Sagui kidnapovan iz kibuca Nir Oz 7. oktobra, rekao je kratko novinarima da je sastanak bio „produktivan i iskren", ali nije izneo druge detalje.

„Verovatno se osećamo optimističnije nego što smo bili krajem novembra, početkom decembra", dodao je.


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

BBC News

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније