Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.Lj.

26. 07. 2024. 11:45 >> 11:45

AKCIONARKA TVRDI

"Nema građevinske dozvole za gradnju Solarne elektrane Vrtac"

Akcionarka Elektroprivrede Gore Gore AD - Nikšić Nataša Backović ukazala je na, kako kaže, nezakonitosti u poslovanju EPCG sa kćerkama firmama Solar i Željezara prilikom gradnje Solarne elektrane Vrtac, na brani Vrtac. Ona je poručila da je o svemu obaviješten obaviješteni je Specijalni državni tužilac.

Backovićeva upozorava da je, polazeći od čl. 89. Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata, utvrđena zakonska obaveza postavljanja table sa podacima koje nema u blizini Solarne elektrane Vrtac.

"Investitor je dužan, u ovom slučaju ne znamo da li je to EPCG ili Solar ili Željezara, da danom podnošenja prijave građenja, na mjestu izgradnje objekta istakne tablu sa podacima:o investitoru, projektantu, evidenciju o izvođaču radova, stručnom nadzoru, ovlašćenom inženjeru koji je rukovodio izgradnjom tehničke dokumentacije, revizor koji je rukovodio revizijom tehničke dokumentacije, ovlašćenom inženjeru koji rukovodi građenjem i revizor koji rukovodi stručnim nadzorom, 3D vizuelizaciju objekta, odnosno prikaz trase infrastrukture i dr", navodi Backovićeva.

Tvrdi da je riječ o nelegalnoj gradnji, jer nije izdata dozvola za gradnju Solarne elektrane, odnosno, ne postoji građevinska dozvola za rad.

"Ne postoji Projekat kako treba da izgleda Solarna elektrana Vrtac. Prvobitni projekat je povučen a drugi ne postoji. Radi li se o divljoj gradnji Solarne elektrane Vrtac? Ne postoje zvanični izvođači radova. Ne zvanično radnici Željezare buše branu i postavljaju solarne panele. Da li se radi i licenciranim izvođačima radova i to još na brani VRTAC, gdje Sunce sija samo do 12 h? Ko je stručni nadzor izvođenja radova Solarne elektrane Vrtac? Ko je ovlašćeni inženjer koji je rukovodio izradom tehničke dokumentacije?", pita akcionarka.

Istakla je da građevinske dozvole za gradnju nema.

"Projekta za izgradnju Solarne elektrane Vrtac nema. Nema ni ostalih zakonom utvrđenih podataka, koji treba da stoje na tabli pored gradilišta. Zaključujem da se radi o nelegalnoj gradnji", kazala je ona.

Pozvala je sve predstavnike civilnog sektora da dokumentujetu ovaj slučaj.

"Podsjećam da se brana Vrtac nalazi u vlasništvu HE '' Perućica '' i služi kao obezbjeđenje od ne predviđenih poplava, tako da bušenje brane kod mene kao akcionara naročito u ovakvim uslovima izaziva veoma veliku zabrinutost. O svemu navedenom obaviješten je Specijalni državni tužilac", zaključila je Backović.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније