Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

[ Bojan Terzić, TVCG ]

28. 04. 2022. 11:21   >>  11:42

GRČKA

Solarna elektrana koja snabdijeva strujom 75.000 domaćinstava

Grčka odnedavno ima najveću solarnu elektranu u Evropi koja koristi dvostrane panele koji povećavaju ukupnu proizvodnju električne energije. Kapacitet elektrane iznosi 204 megavata, a izgradila je kompanija Helenik Petroleum, koja je većinski vlasnik Jugopetrola. Strujom iz ove solarne elektrane snabdijeva se 75 hiljada domaćinstava.

Najveća solarna elektrana u Evropi, koja koristi dvostruke panele nalazi se na sjeveru Grčke u Kozaniju. Paneli se prostiru na prostoru od 2,5 milona metara kvadratnih, njihova izgradnja koštala je 130 miliona eura.

Solarna elektrana izgrađena je za 16 mjeseci, a finansirala je kompanija Helenik Petroleum, većinski vlasnik Jugopetrola, cijelo postrojenje nalazi se na oko 1000 metara nadmorske visine, što nije slučajno.

,„Lokacija koja je izabrana za postrojenje ima dobre karakteristike, tj. temperature su niske, zračenje je veoma dobro, tako da je ovo najbolja kombinacija za foto-naponske panele... za ostvarenje njihovog maksimalnog  učinka. Dakle, potrebna nam je niska temperatura kao sada, sunce i hladno vrijeme. Ovo je idealno“, kazao je  menadžer za operacije i razvoj, HELPE Sotiris Kapelos.

A idealni uslovi na kojoj je locirana elektrana omogućavaju proizvodnju 204 MW struje. Tome doprinose i dvostrani paneli koji su korišćeni.

Specifičnost ovih panela jeste u tome da koriste energiju sunca direktno, ali i refleksiju svjetlosti koju ona proizvodi, na taj način se proizvodnja povećava za oko pet procenata što u konačnom znači više struje. Na ovaj način se snbdijeva električnom energijom oko 75 hiljada domaćinstava.

Proizvedena struja, kako poručuju investitori, višestruko je jeftinija od tržišne cijene električne energije.

„Učestvovali smo na aukciji i dodijelili cijenu od 57,72 eura po MWh, tako da je ona za današnje prilike mnogo niža u odnosu na 200 eura po MWh, što je minimum koji možemo vidjeti kao rezultat krize. Dakle, cijena je vrlo konkurentna“, rekao je Kapelos.

Udio obnovljivih izvora u potrošnji energije u Grčkoj je  21,7 odsto čime je ta zemlja već premašila svoj cilj postavljen za 2020. godinu. Do 2030. taj bi udio trebalo da bude 35 odsto. Svoj doprinos daće i privatne kompanije iz te zemlje.

„Moramo biti 'zeleniji', moramo se transformisati iz naftne u energetsku kompanije, investiraćemo značajna sredstva u obnovljive izvore energije. Kao što vidite ovo je prvi veliki projekat sa 204 MW, naš cilj je da imamo 1GW 2026. i 2GW 2030. godine“, kazao je direktor korporativnih komunikacija, HELPE Sotiris Anastasiadis.

Koristi od izgradnje solarne elektrane Kozani ima i lokalna zajednica, a ispoštovani su i svi strogi kriterijumi kako bi se zaštitila životna sredina. U kojoj mjeri su ovakve investicije isplative najbolje govori podatak da se povrat uloženog novca očekuje za šest do sedam godina.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније