Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Slobodna Evropa [ M.V. ]

26. 07. 2024. 11:34 >> 11:34

ZBOG TEKSTA IZ "SLOBODNE BOSNE"

Direktorka Javnog servisa Kosova podnijela ostavku

Vršilac dužnosti generalnog direktora Javnog servisa Kosova Zana Spahiu podnijela je ostavku nakon pritiska javnosti što je Radio Televizija Kosova (RTK) prenijela tekst "Slobodne Bosne" o navodnoj kontroli Srbije nad dva kosovska portala.

Vijest o ostavci Spahiu je potvrdila RTK, navodeći da odluka stupa na snagu od 30. jula.

"Slobodna Bosna" je u svom tekstu ustvrdila da su portali "Nacionale" i "Periskopi" pod direktnom kontrolom predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića.

Ovi mediji su to negirali i najavili tužbe.

Na Kosovu je bilo puno reakcija na tekst "Slobodne Bosne", ali uglavnom iz ugla što ga je RTK prenijela, a potom ga na društvenim mrežama dijelili članovi vladajućeg Pokreta Samoopredejljenje premijera, Aljbina Kurtija.

Opozicione stranke na Kosovu su saopštile kako je javni servis postao sredstvo u rukama vlasti.

Vlada Kosova nije komentirala ovaj slučaj, dok je ministarka pravde Aljbuljena Hadžiu u srijedu izjavila da je tužilaštvu dala informacije o dva pomenuta portala sa Kosova, uz obrazloženje da je "važno znati koga finansira Srbija".

Oko 16 nevladinih organizacija i nekoliko pojedinaca sa Kosova je 24. jula pozvalo Upravni odbor RTK da podnese ostavku jer "nisu samostalni i profesionalni u obavljanju svog mandata".

U reakciji nevladinih organizacija od 24. jula, materijal RTK je okarakterisan kao "dezinformacija, sa ciljem napada na onlajn medije, National i Periscope".

U međuvremenu, bosanskohercegovački portal "Slobodna Bosna" je saopštio da se suočava sa brutalnim napadima, ali da će nastaviti da radi profesionalno.

"Slobodna Bosna" je tvrdnje o "nedostatku dokaza" ili "sumnjivim izvorima" u objavljenom članku proglasila neutemeljenim.

Dodaje da nijedan medij nije kontaktirao "Slobodnu Bosnu" radi provjere objavljenih informacija, te da su svi zauzeli ad hoc stav da informacija nije tačna.

Ipak, Radio Slobodna Evropa (RSE) je pokušao da dobije komentar sa ovog portala, ali zaposleni nijesu željeli da govore.

Boro Kontić, dugogodišnji novinar iz Bosne i Hercegovine i direktor Medija centra u Sarajevu, u izjavi za RSE je ranije rekao da je "Slobodna Bosna" medij koji je 1989-1990. godine osnovao Senad Avdić.

Prema njegovom mišljenju, Avdić je bio jedan od najboljih novinara tog vremena, a "Slobodna Bosna" jedan od glavnih pouzdanih medija koji je 90-ih godina imao "revolucionarnu ulogu" u raskrinkavanju plana opkoljavanja Sarajeva od strane jugoslovenske vojske.

Ipak, on kaže da danas ne bi mogao da govori o njihovom kredibilitetu jer je list u međuvremenu pretrpio nekoliko promjena, sredinom 90-ih je postao nedjeljnik, dok posljednjih 15-ak godina postoji samo kao online izdanje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније