Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Dan ]

26. 07. 2024. 07:13 >> 07:17

smanjuju troškove

Iz Rajanera tvrde da neće vraćati linije ka Crnoj Gori po sadašnjim cijenama

Irski niskotarifni avio-prevoznik Rajaner smatra da aerodromi u Crnoj Gori imaju povećane naknade u poređenju sa drugim evropskim aerodromima, koji, kako kažu, smanjuju naknade kako bi stimulisali oporavak i rast saobraćaja, što je u suprotnosti sa onim što se može vidjeti širom Evrope, Sjeverne Afrike i Bliskog Istoka.

"Održavanje i povećanje kapaciteta zavisi od dugoročne sigurnosti sa niskim troškovima", kazali su iz pres službe Rajanera Bankaru odgovarajući na pitanje da li planiraju povratak linija ka Crnoj Gori.

Izvršni direktor Aerodroma Crne Gore Roko Tolić je prije nekoliko dana kazao da su bili na sastanku sa Rajanerom i da čekaju njihovu ponudu u vezi sa linijama ka Crnoj Gori. Pošto dobiju predlog od Rajanera, sješće i odlučiti šta i kako dalje.

"Kada sam došao na mjesto izvršnog direktora Rajaner je imao u planu otkazivanje skoro svih letova ka Crnoj Gori. Otvaranjem razgovora dobili smo mogućnost da zaustavimo taj trend i pokušamo spasiti ovu zimu i napraviti iskorak za naredne. Rajaner je kompanija koja planira na višegodišnjem nivou", rekao je Tolić u prvom obraćanju medijima u Crnoj Gori.

Putnike iz Crne Gore je prethodnih godina iritiralo napuštanje Rajanera i ukidanje linija iz Podgorice. U prošloj godini je 70 hiljada putnika iz Crne Gore letjelo iz Tirane ka evropskim destinacijama.

Beograd i Tirana obaraju rekorde

Kada se analiziraju performanse aerodroma u okruženju, ističe se upravo aerodrom Beograd, ali i Tirana.

Beogradski aerodrom bilježi novi rekordan obim avio-saobraćaja u svojoj istoriji. U prvoj polovini godine Aerodrom "Nikola Tesla" ugostio je više od 3,7 miliona putnika, što je 13 odsto više nego prošle godine i 42 odsto više nego u istom periodu 2019. godine. U istom periodu, zabilježeno je 39.580 letova, odnosno 9 odsto više nego prošle godine i 25 odsto više nego u istom periodu 2019. godine.

U Tirani, kojom upravlja Kastarti grupa, nedavno su, u junu oborili rekord sa preko milion putnika mjesečno. Ova brojka premašuje broj putnika u junu prošle godine za 667.521, što predstavlja povećanje od 61,6 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Period od januara do juna 2024. takođe je zabilježio znatan rast. I međunarodni aerodrom Tirana (TIA) ugostio je 4.790.368 putnika, u poređenju sa 2.894.358 putnika tokom istog perioda 2023. Ovaj porast od 65 odsto u odnosu na prošlu godinu odražava prošireni kapacitet TIA, poboljšane usluge i strateške investicije za poboljšanje iskustva putnika.

Sadašnja vlada planira da Aerodrome da pod koncesiju, te tako sprovede namjeru Vlade Duška Markovića, koja je taj plan prva inicirala i raspisala tender, prije pandemije.

Diplomirani inženjer Saša Vlaisavljević, prvi čobjek Aerodroma "Nikola Tesla" Beograd ranije je kazao da preporučuje koncesiju za Aerodrome u Crnoj Gori.

"Iz perspektive nekoga ko je preuzeo Aerodrom u trenutku kad poslovni rezultati nijesu bili na očekivanom nivou i dobio povjerenje od Vlade Republike Srbije da pripremi Aerodrom za koncesiju, mogu da preporučim ovaj model (koncesije) razvoja i za Aerodrome u Crnoj Gori, i više puta smo naglasili da smo spremni sva svoja znanja i iskustva ponuditi i Vladi Republike Crne Gore, kako bi se postigao znatno bolji rezultat", kazao je ranije za Bankar Vlaisavljević.

On je ukazao da se koncesija, kao model razvoja Aerodroma, generalno pokazala kao uspješna za razvoj vazdušnog saobraćaja, uz napomenu da je, međutim, prije donošenja strateške odluke i pokretanja postupka izbora koncesionara potrebno preduzeti nekoliko ključnih koraka u cilju pripreme i podizanja vrijednosti projekta i ukoliko se ti preduslovi ne ispune, model neće ići u dobrom smjeru.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније