Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ostali sportovi

L.V. [ D.P. ]

21. 07. 2024. 21:00 >> 21:00

DUGOROČNA KORIST

Zaostavština Olimpijskih igara: Čista Sena i novi kvart u Parizu

Zaostavština Olimpijskih igara u Parizu 2024. izvan sportskog nadmetanja već dugo je tema.

Organizatori su predstavili dugoročnu koristi koju će glavni grad Francuske imati od organizacije svojih trećih igara, prvih nakon cijelog vijeka.

Najočiglednije arhitektonsko nasljeđe biće Olimpijsko i Paraolimpijsko selo, koje je izgrađeno na nekadašnjoj industrijskoj zoni, koja se graniči sa opštinama Sen Deni, Sen Uen Sur Sien i L Ile San Deni do 2025. godine će biti pretvoren u održivu gradsku četvrt.

Sa stanovima, kancelarijama i prodavnicama, skoro 12.000 ljudi će živjeti i raditi tamo gdje će Igre uskoro imati svoj epicentar.

"Više od tri hiljade domova biće igrađeno u veoma kratkom periodu i biće spremno za useljavanje. Ovo je prava transforamcija ovih djelova Pariza i zaostavština je Igara koja je već realna i opipljiva. Prvo ispuniće sve potrebe sportista tokom Igara a potom i olakšati ionako tešku situaciju kada je riječ o tržištu stambenih objekata u regiji Pariza“, kazao je Pjer Rabadan, zamjenik gradonačelnice Pariza za pitanja sporta.

Projekat izgradnje novih naselja nije jedini povezan sa Olimpijskim igrama u Parizu.

Čišćenje rijeke Sene promovirasano je kao još jedan od ključnih ciljeva u pripremi domaćinstva. Nakon dosta polemike, Parižani su dočekali da vide gradonačelnicu An Idalgo kako pliva rijekom koja je bila blokirana za kupače pratkitčno cijeli vijek, a gradske vlasti namjeravaju da sljedeće godine stvore tri javna kupališta za stanovnike Pariza.

„Uz mnogo građevinskih radova, odradili smo veliki posao u veoma kratkom periodu kada je riječ o vraćanju Sene u upotrebu. Praktično u osam godina, uradili smo posao koji objektivno zahtijeva dvije ili tri decenije. Vidjeli ste rijeku prije nekoliko dana, kupali smo se u njoj. Izuzetno je zahtjevno bilo očistiti vodu kako bi bila spremna za takmičenje u trijatlonu, plivačkom maratonu i paratrijatlonu. I nakon svega Pariz će dobiti tri prelijepa kupališta slobodna za upotrebu“.

Prvi put u istoriji Ljetnje olimpijske igre će biti otvorene na rijeci – brodovi sa olimpijskim timovima ploviće Senom 26-og jula, a zatvaranje je planirano na stadionu "Francuska", 11. avgusta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније