Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M. [ Mina/Radio Slobodna Evropa ]

17. 07. 2024. 20:33 >> 20:36
Čitaj mi:

saopštili zvaničnici

Rusija i Ukrajina razmijenile 190 zatvorenika uz posredovanje UAE

Ukrajina i Rusija razmijenile su po 95 ratnih zarobljenika, saopštili su danas zvaničnici dvije države.

To je uslijedilo tri nedjelje nakon njihove posljednje razmjene i kao dio povremenih sporazuma o slanju zarobljenih vojnika kući.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, to je bila 54. razmjena ratnih zarobljenika otkako je Rusija u februaru 2022. godine pokrenula sveopštu invaziju na Ukrajinu.

Zvaničnici zaraćenih država se sastaju tek kada razmijene svoje mrtve i ratne zarobljenike, nakon dugih priprema i diplomatije.

Ni Ukrajina, ni Rusija ne otkrivaju koliko ukupno ima zarobljenika.

Ukrajinski predsjednik Volodomir Zelenski na Telegramu je naveo da su Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) ponovo posredovali u sporazumima.

UAE su saopštili da održavaju prijateljske odnose i sa Moskvom i sa Kijevom.

Zelenski je objavio fotografije uglavnom mršavih vojnika sa obrijanim glavama i umotanim u ukrajinske zastave koji stoje na nečemu što je izgledalo kao otvoreno područje sela.

"Koliko god bilo teško, tražimo sve koji su možda u zatočeništvu. Moramo sve da vratimo", napisao je Zelenski.

Među oslobođenim Ukrajincima bilo je i onih koji su proveli više od dvije godine u zatočeništvu.

Oni su zarobljeni u Mariupolju, tokom rane ruske ofanzive na Kijevsku oblast i bitaka u istočnoj oblasti Luganska, saopštio je Koordinacioni štab zemlje za ratne zarobljenike.

Navodi se da se nešto više od 3,4 hiljade ljudi, kako civila tako i vojnika, vratilo iz ruskog zarobljeništva od izbijanja rata.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da će oslobođeni ruski vojnici biti prebačeni u Moskvu na liječenje i rehabilitaciju.

Prema Ujedinjenim nacijama, većina ukrajinskih zarobljenika pati od rutinskog medicinskog zanemarivanja, ozbiljnog i sistematskog maltretiranja, pa čak i mučenja dok su u pritvoru.

Takođe je bilo izolovanih izvještaja o zlostavljanju ruskih vojnika, uglavnom tokom zarobljavanja ili tranzita do mjesta za interniranje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније