Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Tufik Softić

16. 07. 2024. 18:16 >> 18:22

novi rokovi za izbor opštinskih čelnika

Andrijevica: Konačni rezultati izbora još nijesu objavljeni, čeka se mišljenje DIK-a

Opštinska izborna komisija (OIK) Andrijevica nije objavila konačne rezultate izbora u Službenom listu Crne Gore, što će za posljedicu morati da ima održavanje još jedne konstitutivne sjednice i verifikovanja mandata odbornicima, kao i pomjeranje rokova za izbor predsjednika SO i predsjdnika Opštine.

To je Portalu RTCG kazao Dragan Vukić (SNP) koji je bio koordinator te partije na lokalnim izborima održanim 2. juna.

"Mi smo sve provjerili, i u Službenom listu nema rješenja OIK Andrijevica o proglašenju konačnih rezultata izbora, a svi rokovi počinju od tog trenutka. Naš član u komisiji je danas pisao Državnoj izbornoj komisiji, i mi očekujemo da se oni već sjutra oglase i da im naloži da objave konačne rezultate u Službenom listu", kazao je Vukić.

On je objasnio da je je Odbor povjerenika, valjda ne znajući za tu činjenicu, 4. jula održao konstitutivnu sjednicu i potvrdio mandate odbornicima.

"Prema tome, rok za izbor predsjednika SO i predsjednika Opštine bio je 4. avgust, ali se sada to sve sasvim sigurno dovodi u pitanje“, rekao je Vukić.

Član OIK Duško Stojanović potvrdio je Portalu RTCG da rješenje o konačnim rezultatima nije objavljeno u Službenom listu, što je, kako je objasnio, bila zakonska obaveza u roku od 15 dana od dana održavanja izbora.

"To je bila dužnost predsjednika i njegovog zamjenika. Ja sam sve provjerio i utvrdio da uopšte nisu Službenom listu poslali izvještaj o konačnim rezultatima", rekao je Stojanović.

On je danas zbog toga Državnoj izbornoj komisiji (DIK) poslao Zahtjev za konstatovanje propusta OIK Andrijevica i davanje naloga za otklanjanje nepravilnosti, jer smatra da proglašenje rezultata bez objavljivanja u Službenom listu nema pravno dejstvo.

"Očekujemo odgovor DIK i mislim da će sigurno biti još jedne konstitutivne sjednice, kada se konačni rezultati oglase u Službenom listu, odnosno moraju se ponovo potvrditi mandati odbornika, i onda pomjeriti rokovi za određeno vrijeme", objasnio je Stojanović.

Nakon duge političke krize koja je završena uvođenjem privremenih mjera i Odbora povjerenika, lokalni izbori u Andrijevici održani su 2. juna.

Na njima je učestvovalo osam listi, od koji je DPS osvojio devet mandata, koalicija SNP – Demokrate 8, Evropa sad 4, koalicija Za budućnost Andrijevice 3, koliko i građanska lista Za budućnost naše djece (3) i jedan Pokret za ujedinjenje Vasojevića.

O formiranju vlasti počeli su da pregovaraju SNP-Demokrate sa Evropom sad, koalicijom Za budućnost Andrijevice i građanskim listama, a neslaganja su se javila zbog činjenice da koalicija SNP – Demokrate insistira da se na mjestu predsjednika opštine nađe dosadašnji predsjednik Željko Ćulafić (SNP), sa čim se dvije građanske liste ne slažu.

Novi momenat u vezi sa neobjavljivanjem konačnih rezultata izbora u Službenom listu otvara mogućnost za produženje pregovora oko formiranja vlasti. Predsjednik OIK Vesko Vulević nije odgovarao na telefonske pozive Portala RTCG. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније