Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M.Lj.

17. 07. 2024. 19:32 >> 19:37

ODGOVOR RAKOČEVIĆU

Leković: Nema više tender miljenika

Novi menadžment MUP-a je obezbijedio nova patrolna vozila, kroz pošten tender, za potrebe Uprave policije i nema više tender miljenika već jednakog odnosa prema svima, poručio je poslanik Demokrata Momčilo Leković.

On je reagovao na izjavu poslanika DPS-a Nikole Rakočević koji je izjavio da će tražiti odgovornost ministra unutrašnjih poslova u vezi sa, kako je kazao, nezakonitom nabavkom vozila za Upravu policije. 

“U prethodnih 10 godina Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore realizovalo je devet tendera. Uz to za svih 10 godina svaki tender na kojem nije pobijedio Osmanagić je pao. Ova činjenica da svi tenderi na kojima ne pobjeđuje Osmanagić u posljednjih 10 godina padaju najbolje oslikava sistem vrijednosti čije je pokrovitelj DPS”, odgovorio je Leković. 

On je kazao da su se poslanici DPSa danas deklarisali kao advokati tradicionalnih pobjednika na tenderima. 

“Bivši režim za čije vrijeme su stvorena dva najveća kriminalna klana na Balkanu Kavački i Šaljarski klan, čiji su najviši sistemski funkcioneri bili ili članovi ili šefovi organizovanih kriminalnoh grupa koji su opustošili svaki kvadrat ove zemlje. E, baš taj bivši režim ne može da prihvati da više ne postoje miljenici tenderaši, i da se sa državnim novcem upravlja domaćinski”, naveo je Leković. 

On smatra da je kulminacija  nastala kada je Ministarstvo unutrašnjih poslova, prvi put, sprovelo  postupak javne nabavke, za nabavku novih patrolnih vozila,“koji nije po mjeri očito tenderskih miljenika bivšeg režima”. 

“Jer se naravno odabrala ponuda koja je povoljnija za oko sto hiljada eura i čiji je rok isporuke kraći, odnosno koja je povoljnija po državu i gdje je napravljena ušteda od oko 630 000 eura u odnosu na sredstva predvidjena za nabavku vozila. Znamo da je ljutnja i panika očekivana, ali to je nova stvarnost koju će morati da prihvate gospoda iz DPS-a”, naveo je on. 

Kazao je da crnogorska javnost treba da zna da je punih deset godina, od 2014. godine pa sve do 2024. godine, „Osmanagić COO“ i „S leasing“ DOO Podgorica“  (isti ponuđač) bio jedini koji je obezbjeđivao vozila za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova.

“ Čudno zar ne? Ne bi to bio problem da hronologija postupaka javnih nabavki, kroz koje su dobijali ugovore, ne ukazuje na velike zanimljivosti. Naime analiza ukazuje na to da na tendere na kojima je najpovoljniji ponuđač bio „S leasing“ DOO Podgorica i „Osmanagić CO“ DOO Nikšić nije bilo žalbi i da su uspješno realizovani, jer se niko i nije vjerovatno smio žaliti”, kazao je Leković.

Na sve tendere gdje navedene firme nisu imale najpovoljniju ponudu, kako tvrdi on, podnosili su žalbe i poništavani su tenderi, tako da je tender poništavan četri puta,  da bi nakon tri poništena tendera upravo ti isti tender miljenici  dobijali ugovore.

“Tako je i sa Osmanagićima, koji je čak pet puta sklapao ugovor i omogućeno im da naplate skoro 6.000.000,00 evra (5.992.999,58€) državnog novca. Čak tri puta je sklopljen ugovor za nabavku polovnih vozila, dok su Osmanagići bili jedini ponuđači. Dva postupka su bila pregovaračka bez prethodonog objavljivanja poziva i jedan otvoreni postupak”, istakao je Leković.

Tvrdi da niko na tržištu nije mogao zadovoljiti kriterijume za nabavku polovnih patrolnih vozila osim oni, tako da su po osnovu ugovora iz 2021. godine dobili 714.745,20 eura, iz 2022. godine dobili 710.495,49 evra i iz 2023. godine dobili 527.983.61 eura.

 

“ Polovna vozila smo plaćali skuplje od novih, naime to su vozila koja je policija koristila pa nije bilo troškova za brendiranje, svjetlosnu signalizaciju i sve drugo što je potrebno da bi se civilno vozilo pretvorilo u policijsko. Prosto su sklapani novi ugovori za stara vozila, po unaprijed dogovorenom tenderu”, kazao je Leković.

Pokušali su isto da urade i ovog puta, ali ih je sada MUP spriječio zakonitim postupkom.

“Imajući u vidu da su njihova vozila korištena, znali su kada ističe ugovor i pokušali su da ucijene Ministarstvo unutrašnjih poslova, da natjeraju da ponovo sa njima sklopi nepovoljan ugovor za polovna vozila. Kada taj naum nije uspio, pokušali su da ponove situaciju iz 2021. godine kada je policija na ulice izašla sa privatnim vozilima, a  kada im ni to nije uspjelo podnijeli su žabu komisiji za  zaštitu prava u postupcima javnih nabavki”, naveo je poslanik.

Novi menadžment MUPa je obezbijedio  nova patrolna vozila, kroz pošten tendertvrdi Leković.

“ Nema više tender miljenika već jednakog odnosa prema svima i poštenog odnosa prema državnim resursima. A, vama gospodo iz DPS-a poručujemo, da ovo nije vaš jedini tender miljenik. Čekajte i slušajte”, zaključio je on.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније