Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B. [ Mina ]

16. 07. 2024. 21:50 >> 21:50

Orban

Tramp bi djelovao kao mirovni posrednik između Rusije i Ukrajine

Američki republikanski predsjednički kandidat Donald Tramp spreman je da odmah djeluje kao mirovni posrednik u ratu Rusije i Ukrajine ako bude izabran za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u novembru, naveo je mađarski premijer Viktor Orban u pismu čelnicima Evropske unije (EU).

Pismo je upućeno predsjedniku Evropskog savjeta Šarlu Mišelu, a podijeljeno je svim čelnicima EU.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, Orban je pismo sastavio nakon razgovara sa Trampom, kao i sa čelnicima Ukrajine, Rusije i Kine.

"Mogu sa sigurnošću reći da ubrzo nakon izborne pobjede, on neće čekati svoju inauguraciju, već će odmah biti spreman da djeluje kao mirovni posrednik. On ima detaljne i dobro utemeljene planove", napisao je Orban.

Orban, dugogodišnji Trampov pristalica, posjetio je Moskvu, Peking i Palm Bič na Floridi u posljednje dvije sedmice, u samozvanoj "mirovnoj misiji" nakon što je Mađarska preuzela rotirajuće predsjedavanje EU.

Lideri EU osudili su njegove postupke, ističući da Orban nema mandat da govori u ime 27-članog sastava EU i da su stajališta koja je iznio njegova vlastita.

Kako bi naglasila nezadovoljstvo mađarskom odmetničkom diplomatijom u vezi sa ratom u Ukrajini, koja podriva stavove EU, Evropska komisija je u ponedjeljak zabranila evropskim komesarima da prisustvuju sastancima koji se održavaju u Mađarskoj dok ta država predsjedava Unijom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније