Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

16. 07. 2024. 15:38 >> 15:49
1

BOŠNJAK

Na ispitima 147 odlikaša, od čega preko 30 lučaša, nije dobilo prelaznu ocjenu

Porazni rezultati lučaša i odlikaša na prijemnim ispitima na pojedinim univerzitetskim jedinicama, govore da je diploma Luča postala jedan bezvrijedan papir, ocijenila je potpredsjednica PzP-a Branka Bošnjak, ističući da znanje nije na cijeni, već agresivno neznanje i populizam.

"Porazni rezultati lučaša i odlikaša na prijemnim ispitima na pojedinim univerzitetskim jedinicama, medicini, stomatologiji, arhitekturi... samo govori o tome da je sve obezvrijeđeno, da je diploma Luča postala jedan bezvrijedan papir koji sa stanovištva znanja ništa ne znači, kao ni petice pojedinih, posebno onih iz tzv. VIP odjeljenja, ali nažalost i mnoge diplome onih koji predaju i ocjenjuju ove odlikaše i lučaše su bezvrjedne i lažne. Crna Gora grca u lažima, licemjerstvu i improvizacijama. Znanje nije na cijeni. Na cijeni je agresivno neznanje i populizam", naglašava Bošnjak.

Kako dodaje u saopštenju, činjenica da 147 odlikaša, od čega preko 30 lučaša nije dobilo prelaznu ocjenu, dakle dvojku, je podatak koji treba sve da nas zabrine.

"I nijesu kriva ta djeca, ona su nezaslužene ocjene dobili zahvaljujući nesavjesnim nastavnicima, koji su im dali te ocjene, dakle odgovornost je na nastavnicima, bez obzira da li su to uradili svojevoljno, pod pritiskom roditelja te djece ili pod pritiskom menadžmenta škole, ministarstva, nije bitno. Oni su ti koji treba da odgovaraju, jer su oni ti koji treba da drže do kriterijuma i da ne dozvole uticaj i da savjesno i nepristrasno ocijene nečije znanje. Ali mi danas imamo potpuno obezvrijeđenu poziciju prosvjetnog radnika u društvu, pa najbolji ne upisuju nastavničke fakultete i kao posljedicu imamo da nam djecu danas većinski obrazuju nekada loši đaci", ističe Bošnjak.

Dodaje da je neko pametan rekao "ako hoćete da uništite jedan narod uništite mu obrazovanje i kuturu", i u Crnoj Gori danas vrlo svjesno to činimo i guramo Crnu Goru u propast.

"Ministarka Jakšić Stojanović pokazuje volju i sprovodi konkretne poteze, podvukla je crtu i rekla da nema više varanja na maturskom ispitu, krenula je u borbu sa lažnim diplomama, ali zato smeta, pa upravo nju sad hoće da zamijene na partijskoj pijaci zbog podkusurivanja nečijih partijskih apetita. I to je poruka koliko je ovom društvu stalo do ozdravljenja sistema obrazovanja. Zato vrlo svjesno uz amin nadležnih idemo ka samouništenju", smatra Bošnjak.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније