Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

P.R.

17. 07. 2024. 19:45 >> 19:45

RADOVIĆ - ZENOVIĆ

Prepoznat doprinos CBCG približavanju Crne Gore EU

Crna Gora treba da iskoristi aktuelni zamah politike proširenja i nastavi sa sprovođenjem ključnih reformi u oblastima od strateškog značaja za približavanje Evropskoj uniji (EU), poručili su guvernerka Centralne banke Crne Gore (CBCG) Irena Radović i glavni pregovarač Crne Gore sa EU Predrag Zenović.

Radović i Zenović su razgovarali o aktivnostima CBCG, sa posebnim fokusom na obaveze koje proističu iz procesa pristupanja Crne Gore Jedinstvenom području plaćanja u eurima (SEPA), kao i iz pregovaračkih poglavlja kojima ova institucija rukovodi, tj. poglavlja 4 (Sloboda kretanja kapitala), 9 (Finansijske usluge) i 17 (Ekonomska i monetarna politika).

Radović je istakla da je davanje doprinosa ubrzanju procesa evropskih integracija jedan od glavnih prioriteta CBCG u narednom periodu.

U skladu sa takvim opredjeljenjem, guvernerka je, podsjećaju iz CBCG, nedavno oformila Koordinaciono tijelo za praćenje pregovora sa EU iz djelokruga nadležnosti CBCG i perspektive integracije u Evropsku i monetarnu uniju, čiji su članovi prisutvovali današnjem sastanku sa glavnim pregovaračem i saradnicom.

"Naša namjera je da stavljanjem u funkciju svih raspoloživih kapaciteta, ubrzamo aktivnosti na realizaciji obaveza tokom ove i naredne godine, kako bismo obezbijedili preduslove za privremeno zatvaranje mjerila u okviru pregovaračkih poglavlja", kazala je Radović.

Na sastanku je konstatovano je da je predaja zvanične aplikacije za pristupanje Crne Gore Jedinstvenom području plaćanja u eurima (SEPA) veoma važan korak ka realizaciji Plana rasta za Zapadni Balkan Evropske komisije, te da će pristupanje SEPA predstavljati jedan od najjasnijih signala konkretnog približavanja naše zemlje EU.

"U tom kontekstu, apostrofiran je značaj saradnje i sinergijskog djelovanja CBCG, Vlade i Skupštine u cilju isporučivanja rezultata na planu sprovođenja reformi i regulatornog usklađivanja", dodaju u saopštenju.

Zenović je pohvalio proaktivnost i posvećenost CBCG, naglašavajući da je ova institucija jedan od pozitivnih primjera u pregovaračkom procesu. Takođe je izrazio svoju potpunu spremnost da, sa pozicije posrednika, a u svijetlu pozitivne klime za proširenje i otvorenih mogućnosti za Crnu Goru, pruži podršku ubrzanju aktivnosti koje su neophodne da CBCG ispuni predstojeće obaveze u vremenskim okvirima koji su planirani dinamiziranom EU agendom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније