Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ CNN/N1 ]

17. 07. 2024. 21:20 >> 21:20

zašto napadač nije zaustavljen

Šta je pošlo po zlu sa obezbjeđenjem na Trampovom mitingu u Pensilvaniji

Sigurnosne greške, propusti i propuštene prilike da se zaustavi napadač doveli su do prvog atentata, nakon cijele generacije, na američkog predsjednika ili bivšeg predsjednika (Donalda Trampa), piše CNN.

Nekoliko problema i pitanja identifikovao je CNN, a koja su mogla ili trebalo da budu riješena prije napada na bivšeg predsjednika Donalda Trampa. Pored toga, glavni analitičar za zakonodavne i obavještajne poslove CNN-a, Džon Miler pružio je svoju analizu nekih pitanja i njihove važnosti.

Neosigurani krov u dometu bine, sa jasnim vidikom

Zgrada koju je koristio napadač bila je van „čvrstog perimetra“ koji postavlja Tajna služba SAD, unutar kojeg se svaka osoba provjerava, piše ovaj medij. Međutim, navodi se, na manje od 500 stopa od bine (152 metra), zgrada se nalazila unutar dometa pucanja i imala je jasan vidik na mjesto gdje je bivši predsjednik stajao da se obrati okupljenima.

„To je ključni faktor u planiranju zaštite: Koje strukture imaju jasan vidik na zaštićenu osobu, posebno ako to uključuje uzvišenje, prozor ili krov. Ova zgrada je obuhvatala sve te elemente i bila je unutar veoma pogodnog dometa za pucanje iz puške“, rekao je Miler za CNN.

Nepostojanje kontrole pristupa zgradi

Niko nije spriječio napadača, navodi se, da dođe do krova Zgrade američkog istraživanja stakla (the American Glass Research).

Potencijalna konfuzija oko prisustva policije

Snajperisti iz Jedinice hitne pomoći okruga Batler (the Butler County Emergency Services Unit) bili su u istom kompleksu, rekao je izvor upoznat sa tekućom istragom za CNN, ali nijesu bili svjesni napadača na krovu. Bili su pozicionirani na drugom spratu, posmatrajući okupljene na mitingu, dodao je izvor za CNN.

„U inicijalnom planiranju zaštite ovog događaja, ako je ta zgrada identifikovana kao „prijetnja sa uzvišenja“ za potencijalni snajperski napad, da li je Tajna služba postavila specifične zahtjeve za policiju u vezi sa kontrolom pristupa oko te zgrade, ili su im samo naložili da „paze na sve sumnjivo“? To će biti ključna pitanja u ovim analizama nakon događaja“, objašnjava Miler.

Agencije su prvenstveno krivile jedna drugu

Tajna služba je bila „isključivo odgovorna“ za sprovođenje bezbjednosti na mitingu, izjavila je direktorka Tajne službe Kimberli Čitl CNN-ovoj Vitni Vajld.

„Na toj konkretnoj lokaciji, podijelili smo oblasti odgovornosti, ali Tajna služba je potpuno odgovorna za dizajn, sprovođenje i realizaciju zaštite mjesta,“ rekla je za CNN u utorak uveče.

Međutim, Čitl je ranije rekla za ABC njuz da su njeni agenti samo „dijelili podršku“ za zgradu koja je korišćena za pucanje, prenosi ovaj medij.

„Tražili smo pomoć od naših lokalnih kolega za spoljašnji perimetar,“ dodala je. „Bila je lokalna policija u toj zgradi – bila je lokalna policija u oblasti koja je bila odgovorna za spoljašnji perimetar zgrade“, prenosi ovaj medij.

Čitl je u istom intervjuu izjavila da je zaštita Trampa odgovornost Tajne službe i „sve odgovornosti padaju na mene“, navodi CNN. „Kao dio ‘spoljnog perimetra’, ta zgrada bila je odgovornost lokalnih vlasti, ali distinkcija ima svoja ograničenja, a Tajna služba priznaje to kada direktor kaže: ‘Sve odgovornosti padaju na mene'“, ističe Miler za CNN.

Okupljeni su prijavili napadača gotovo dva minuta prije pucnjave

Učesnici u masi primijetili su napadača na krovu skoro dva minuta prije nego što je pucano, prema CNN analizi video snimka svjedoka i zvaničnog video zapisa Trampovog govora. Dok je Tramp postavljao pitanje da li je Bajden „radio posao“, neko na snimku je rekao: „Vidi, svi pokazuju. Minut i 57 sekundi kasnije, čuje se pucnjava“, prenio je ovaj medij.

„Moja žena je otrčala policiji i pokušavala da im kaže gdje se nalazi“, rekao je Majk Difrišija, svjedok koji je snimio pucnjavu, za Erin Bernet sa CNN-a. „Ali nijesu mogli da ga vide jer nisu bili na pravom mjestu da ga vide na krovu. Bili su preblizu zgrade“, dodao je, navodi se u tekstu.

Sigurnosni kordon je očigledno vidio sumnjivo ponašanje strijelca

Ubicu su primijetile lokalne službe za sprovođenje zakona koje su mislile da se možda ponašao sumnjivo u blizini magnetometara u subotu, prema višem zvaničniku za sprovođenje zakona, prenosi CNN. Prenijeli su to, navodi se, preko svog radija kako bi ga držali na oku, a ta informacija je, prema izvoru, proslijeđena i Tajnoj službi. Kada je strijelac napustio područje magnetometara, očigledno nije više viđen, piše, sve dok ljudi nisu upozorili policiju koja se nalazila van događaja, da je bio na krovu.

Lokalni policajac nije mogao da se uhvati u koštac sa napadačem, pijre nego što je pucao

Policijski službenici iz grada Batlera u subotu su upozoreni na pozive o sumnjivoj osobi u blizini mitinga, rekao je za CNN šef druge agencije za sprovođenje zakona. Otkrili su čovjeka na krovu, a jedan lokalni službenik je podigao drugog da se popne na platformu, rekao je šerif okruga Batler Majkl T. Slupe, prenosi CNN. Strijelac se okrenuo, vidio policajca kako viri i uperio pištolj u njega, navodi se. Policajac je pustio platformu da bi se „zaklonio“ i spasio svoj život, a napadač je tada počeo da puca sa krova, navodi CNN.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније