Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M. [ Beta ]

17. 07. 2024. 22:40 >> 22:48
Čitaj mi:

otkako je Murino predsjednik

Panama: Smanjen broj migranata koji prolaze kroz Darijenski prolaz

Migracije koje idu kroz Darijenski prolaz između Kolumbije i Paname drastično su opale ovog mjeseca, otkako je na funkciju panamskog predsjednika došao Hoze Raul Murinju i naredio da se strogo kontroliše ova oblast pokrivena gustom džunglom, saopštila je danas granična policija ove zemlje u Srednjoj Americi.

Broj prelazaka kroz Darijen i dalje je blizu onog iz 2023. godine kada je tom veoma opasnom rutom prošlo rekordnih 500.000 ljudi, od čega su polovina bili stanovnici Venecuele. Ipak, nacionalna pogranična služba Paname zabilježila je da je od 1. jula kroz Darijen prošlo 11.363 migranta - što je za oko 9.000 manje nego u istom periodu prošle godine.

Generalni direktor ove službe Horhe Gobea kao razlog je naveo - podizanje ograde od bodljikave žice na pet ruta kroz džunglu kako bi se migranti preusmjerili na "humanitarni koridor".

Ukupna dužina bodljikave žice je oko pet kilometara.

Prema Gorbeovim riječima, na smanjenje su mogle uticati i najava agresivnijeg postupanja, plan deportacije migranata u zemlje njihovog porijekla, kao i jake kiše u tom području.

Mulinjo je izabran za predsjednika pošto je obećao da će zaustaviti ilegalne migracije kroz Darijenski prolaz. Vlada SAD je čak pristala da plati letove za deportaciju migranata koji ne ispunjavaju uslove za ulazak, ali ti letovi još nisu počeli.

Ove godine je kroz Darijen prošlo više od 212.000 migranata. Pored Venecuelanaca, to su i žitelji Ekvadora, Kolumbije i Kube.

Jačanje obezbjeđenja granice Kolumbije i Paname na području Darijena mogla bi da smanji broj migranata koji pokušavaju da uđu u SAD preko južne granice sa Meksikom - barem dok ne budu uspostavljene nove migrantske rute.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније