Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.M. [ beta ]

12. 07. 2024. 07:49 >> 07:49

Mađarski premijer

Orban sa samita NATO-a ide u posjetu Trampu na Floridi

Mađarski nacionalistički premijer Viktor Orban će danas, poslije samita NATO-a u Vašingtonu, otputovati na Floridu da se sastane sa bivšim predsjednikom SAD Donaldom Trampom što će vjerovatno dodatno povećati nezadovoljstvo zapadnih saveznika tajnovitim putovanjima koja je Orban posljednjih dana obavio u Rusiju i Kinu.

Orban će se sastati sa Trampom u njegovoj kući u Mar-a-Largu na Floridi, rekao je izvor upoznat sa planom.

Mađarski vođa otvoreno je podržao kandidaturu Trampa za predsjedničke izbore u SAD u novembru i rekao da se nada da će Tramp, republikanac, moći da okonča ruski rat u Ukrajini.

Sastank u Mar-a-Largu, drugi Orbanov susret sa Trampom od marta, najnovija je posjeta u, kako Orban kaže, njegovoj "mirovnoj misiji" čiji je cilj da se nađe put za okončanje ruskog rata u Ukrajini.

Smatra se da Orban među EU vođama ima najtoplije odnose sa Kremljom. On je otišao nenajavljenu posjetu Kijevu prošle nedjelje gdje je razgovarao sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

On je zatim otišao u Moskvu da se sastane s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom što je bila jedna od rijetkih posjeta nekog evropskog lidera Putinu, i naišla je na osude Kijeva i drugih evropskih zemalja.

Poslije toga otišao je u Peking da se sastane sa kineskim predsjednikom Si Đinpingom, gdje je opisao Kinu kao stabilizirajuću silu u globalnim previranjima i pohvalio njene "konstruktivne i važne" mirovne inicijative.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da ta vojna alijansa ne odlučuje s kim se sreću zvaničnici zemalja članica.

"Ono što je važno za NATO je da se svi NATO saveznici slažu o politici. I mi smo juče usaglasili vrlo snažno saopštenje od 32 saveznika izrazivši našu podršku Ukrajini", rekao je u četvrtak Stoltenberg.

Orban je nastojao da uspostavi bliske veze s Trampom i drugim konzervativnim republikancima i izrazio uvjerenje da bi Trampovo predsjedništvo dalo jedinu ozbiljnu šansu za okončanje rata u Ukrajini.

Tramp je više puta rekao da bi mogao da riješi taj rat za 24 časa ako bude ponovo izabran za predsjednika.

Savjetnik za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće Džejk Saliven izrazio je zabrinutost da bi sastanak Tramp Orban bio suprotan interesima Ukrajine.

"Američki stav... stav administracije (Džozefa) Bajdena je: Ništa o Ukrajini bez Ukrajine", rekao je Saliven.

On je rekao da ne može da spekuliše šta tačno Orban radi.

Neki posmatrači su izrazili zabrinutost da Orbanova politika prema Rusiji i Kini, razlilčita od politike partnera njegove države u EU i NATO, prijeti da potkopa jedinstvo tih organizacija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније