Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

P.R.

17. 07. 2024. 14:41 >> 14:41

Lokalni parlament

Usvojen strateški plan razvoja Tivta do 2029.

Na 18. redovnom zasijedanju Skupštine opštine Tivat, većinom odborničkih glasova usvojen je Strateški plan razvoja opštine Tivat do 2029. godine, saopšteno je Opštine Tivat.

Ovim dokumentom, kako navode, definisano je aktuelno stanje u svim segmentima funkcionisanja lokalne zajednice, osnovne potrebe grada i 72 projektne ideje koje će biti realizovane u predviđenom vremenskom okviru, te tako doprinijeti realizaciji razvojnih ciljeva.

Zahvaljujući radnom i konsultativnom timuna na čelu sa koordinatorkom izrade dokumenta Ivonom Petrović, predsjednik opštine Željko Komnenović plan je ocijenio realnim i ostvarivim.

"Plan obuhvata projekte koji su prioritetni i za koje je izvjesno da će biti realizovani u narednom periodu, a da će poboljšati kvalitet života svih građana", rekao je Komnenović.

Samo neki od pomenutih projekata su: izgradnja bulevara kroz Tivat, izgradnja brojnih saobraćajnica u različitim djelovima grada, izgradnja javne garaže, komunalne marine, organizacija sidrišta u Tivatskom zalivu, dalje jačanje vodovodne i kanalizacione mreže po predviđenim fazama, izgradnja policijske i vatrogasne stanice, izgradnja servisne zone za potrebe Komunlanog preduzeća i Vodovoda i kanalizacije Tivat, nove pijace na otvorenom...

Komnenović je odgovarajući na pitanja odbornika o projektima koji nisu uvršteni u Strateški plan poput "Lukovića baraka" i kompleksa na Opatovu pojasnio:

"Mi smo se bazirali na projekte čiji je nosilac Opština Tivat. Naravno, postoje brojni projekti koji su važni za Tivat, ali mi nismo njihovi nosioci, poput potencijalno osnivanja trajektnog preduzeća. Kada je u pitanju projekat na lokaciji Lukovića barake, Opština Tivat je u ovom projektu jedna od zainteresovanih strana, ali ne i glavni nosilac posla. Bilo je nekoliko sastanaka sa Ministarstvom odbrane po ovom pitanju i zaključak je potreba izrade novog glavnog projekta."

Predsjednik je u izlaganju naveo određene projekte koji će izvjesno biti realizovani u skorijem periodu i stoga nijesu uvršteni u sam Strateški plan.

"Program tzv. 'loyalty aplikacije' je u izradi i građanima Tivta će donijeti određene povlastice prilikom kupovine i korišćenja različitih usluga. Isto je sa linijskim pomorskim saobraćajem kroz Boku, koji će biti realizovan od strane privatnog preduzeća, a uz našu podršku", dodao je Komnenović.

Predsjednik opštine je naveo kako dalji razvoj pogona na Opatovu nije u Strateškom planu jer je u pitanju imovina Ministarstva odbrane.

"Mi možemo i hoćemo da damo maksimalan doprinos ovoj temi jer smatramo važnim na pravi način iskoristiti i urediti ovaj prostor koji je Vojska na neki način sačuvala, ali on ne može biti dio našeg Strateškog plana", rekao je Komnenović.

Predsjednik opštine je dodao kako je na ovu temu razgovarao sa nadležnima i kako postoji interesovanje ozbiljnih investitora.

Iz odborničkih klupa čuo se stav da treba mijenjati način na koji se pristupa izradi Straeteškog plana, budući da postojeće metode onemogućavaju strateško promišljanje razvoja grada, već se sve svodi na popisivanje projekata koje je potrebno hitno sprovesti.

Koordinatorka izrade Strateškog plana Ivona Petrović istakla je da se radni tim prilikom izrade ovog dokumenta kretao u zadatim metodološkim, zakonom propisanih okvirima. Takođe dodala je da se dokument u velikoj mjeri bavi infrastrukturnim projektima koji su preduslov za dalji razvoj određenih društvenih segmenata. Ona je dodala da "činjenica da je plan naš, ostvarenje svih projekata čini mogućim".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније