Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

A.J. [ N1 ]

17. 07. 2024. 16:22 >> 16:24

U SUDU U BH

Održano ročište protiv Dodika, naredno zakazano za 28. avgust

U Sudu Bosne i Hercegovine (BiH) je održano ročište u procesu protiv predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika RS Miloša Lukića, koje je državno tužilaštvo optužilo za neizvršavanje odluka visokog predstavnika u BiH.

Danas je svjedočila predsjedavajuća Veća naroda Srebrenka Golić (SNSD), kao svjedok Dodikove odbrane, a naredno ročište biće održano 28. avgusta i svjedočiće generalna sekretarka predsjednika RS Јelena Pajić Baštinac.

Dodika i Lukića je Tužilaštvo BiH optužilo za neizvršavanje odluka visokog predstavnika Kristijana Šmita, što je prema Krivičnom zakonu BiH – krivično djelo.

Golić je govorila o proceduri usvajanja zakona u Narodnoj skupštini RS i Veću naroda u vezi sa Zakonom o objavljivanju zakona i propisa RS i Zakona o nepriznavanju odluka Ustavnog suda BiH.

Ocijenila je indikativnim da su delegati iz Kluba Bošnjaka 4. jula prošle godine, tri dana nakon što je visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit donio odluku o poništavanju oba zakona, odustali od prethodno najavljenog veta na te zakone.

Prema njenim riječima, tada se govorilo o tome da bi moglo doći do progona osoba koje provode ovaj zakon, a kada je objavljen u Službenom glasniku BiH, navela je, shvatila je o kakvom krivičnom progonu se radi.

Na pitanje Dodikove odbrane da li je imala utisak da je sve rađeno u koordinaciji sa Tužilaštvom BiH, OHR ili možda Ambasadom SAD da bi se pokrenuo proces kriminalizacije političkog vrha RS, ona je navela da su predstavnici Kluba bošnjačkog naroda stalno bili „u kontaktu sa nekim“, ali da ne zna s kim.

U martu ove godine Srebrenka Golić je stavljena na američku „crnu listu“ zbog podrške organizovanju proslave 9. januara kao Dana RS, kojeg je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

Pred Sudom BiH i danas su se okupili politički saradnici Milorada Dodika, da bi njemu i Lukiću dali podršku.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније