Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

 [ BBC ]

17. 07. 2024. 15:45   >>  17:14

Olimpijske igre: Gradonačelnica Pariza zaplivala u Seni očišćenoj od fekalija, ali ima sumnjičavih

An Idalgo zaplivala u Seni uoči Olimpijskih igara da bi pokazala da je voda čista. Makron se nije pojavio, iako je najavio.

an idalgo, gradonačelnica Pariza
REUTERS/Abdul Saboor
Kaže da je potpuno bezbedno - gradonačelnica Pariza

Gradonačelnica Pariza An Idalgo zaplivala je danas u Seni kako bi pokazala da je reka pogodna za događaje predstojećih Olimpijskih igara.

Raniji testovi vode su otkrili visok nivo bakterijske kontaminacije, ali poslednja kontrola pokazuje da je reka znatno čistija.

Da bi to dokazala, 65-godišnja Idalgo je pred novinarima i publikom preplivala 100 metara.

Deo deonice je preplivala kraul stilom, zaranjajući glavu u vodu.

„Ovo je neverovatno, ovo smo sanjali. Radili smo naporno i dugo [da očistimo reku], a ne samo da bismo danas plivali, iako je i to baš kul.

„Uradili smo ovo za dobro planete, za dobro vode, reka i okeana. Uspeli smo!", rekla je Idalgo po izlasku iz vode.

U plivanju su joj se pridružili i drugi zvaničnici gradske skupštine i francuski kanuista Toni Estanže, trostruki osvajač olimpijske medalje, a sada predsednik Organizacionog komiteta za Igre 2024. u Parizu.

Osim ceremonije otvaranja Igara, prvi put van stadiona, u Seni bi trebalo da budu organizovan i plivačka trka u triatlonu.

Iako pariski zvaničnici uveravaju da je voda potpuno bezbedne, ima i sumnjičavih.

Pre nekoliko meseci, ekolozi su upozoravali da je situacija alarmantna.

Vlasti Pariza potrošile su 1,4 milijarde evra da zaustave izlivanje kanalizacije u reku, ali je bilo malo vremena za čišćenje vode, kažu skeptici.

an idalgo, gradonačelnica Pariza
REUTERS/Abdul Saboor

Makron obećao, ali nije došao

Plivanje gradonačelnice u Seni prvobitno je bilo zakazano za jun, ali je moralo da bude odloženo jer je tada količina bakterija koja ukazuje na prisustvo fekalija u vodi bila 10 puta veća od dozvoljene.

Iščekujući kupanje u Seni mnogi su zbijali šale i pravili mimove na društvenim mrežama, a jedan od najpopularnijih je slika Idalgo koja izlazi iz reke crne, naborane kože poput Goluma iz filmskog serijala Gospodar prstenova.

an idalgo, gradonačelnica Pariza
REUTERS/Abdul Saboor

Grupa antisocijalističkih aktivista (An Idalgo je pripadnica Socijalističke partije) pozvala je pristalice da uriniraju i vrše veliku nuždu u Seni uoči kupanja gradonačelnice.

Očekivalo se da će se plivačima iz kabineta gradonačelnice pridružiti i francuski predsednik Emanuel Makron, ali se on povukao u poslednjem trenutku, navodeći kao razlog niz zabrinutosti u vezi sa nedavnim parlamentarnim izborima.

Makron je verovatno bio zaista zauzet, ali njegovo odbijanje da pliva u reci dalo je dodatni razlog za šale na društvenim mrežama.

Vlasti u Parizu kažu da su investirale u nove objekte za prečišćavanje i skladištenje vode u gradu i okolini i da su obezbedile kanalizacione veze sa hiljadama kuća i čamaca pored kanala koji su ranije ispuštali otpad u kanalizaciju.

„Brojke nisu odlične, nisu strašne, prosečne su. Ali trenutno možete da plivate u reci", rekli su stručnjaci iz grupe Surfrajder (Surfrider), koja nedeljno ispituje kvalitet Sene u okviru kampanje za čistu vodu.

Međutim, prema njihovim rečima, situaciju su u velikoj meri popravile obilne kiše koje su padale širom Francuske do jula.

Nisu komentarisali doprinos vlade.


Pogledajte video: Profesor hemije koji je preplivao čitav tok Dunava (osim u Beogradu)


Još jedan problem

Čišćenje Sene bio je jedan je od glavnih ciljeva koje je An Idalgo postavila kao gradonačelnica uoči Igara u Parizu, koje će trajati od 26. jula do 11. avgusta.

Njen novi cilj je da sledeće godine napravi tri javna kupatila za stanovnike grada, vek nakon što je uvedena zabrana kupanja.

an idalgo, gradonačelnica Pariza
REUTERS/Abdul Saboor

„Ne čistimo reku zbog trodnevnog takmičenja na Seni. To radimo, pre svega, iz ekoloških razloga. I ponosan sam što smo ubrzali ovaj proces", rekao je Estanže, šef Olimpijskog organizacionog komiteta.

Prema rečima organizatora, Sena će biti glavno mesto ceremonije otvaranja Igara 2024.

Hiljade sportista ploviće rekom u čamcima u defileu.

Međutim, zbog jakih struja probe za ovaj deo svečanosti su odložene.

Upravo bi jake struje mogle da budu još jedan problem za takmičenja.


Pogledajte video: Kontroverzna istorija olimpijske baklje


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

BBC News

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније