Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.Lj.

17. 07. 2024. 15:35 >> 15:35
2

UKOLIKO SE NE USVOJI ZAKON

Crmničani će blokirati Sozinu u nedjelju na tri sata

Mještani Crmnice zakazali su novu blokadu tunela Sozina za nedjelju 21. jula u periodu od devet do 12 časova. Kako su naveli protest će otkazati jedino ako dođe do izglasavanja predloga za izmjene i dopune Zakona o putevima ili dogovora o trajnom rješenju ovog pitanja sa kompanijom Monteput.

Grupa građana Crmnice reagovala je, kako su naveli u saopštenju dostavljenom medijima, na manipulacije i nastojanja da se u javnosti njihov protest ispolitizuje, podsjećajući da su se Crmničani ujedinili upravo kako bi poručili da u njihovoj priči nema mjesta politici.

“Na Trinaestojulski protest nismo pozivali nikog iz političkog života, niti ćemo u buduće to činjeti, a ko hoće da nam pruži podršku neka glasa u Skupštini ili neka institucionalno, bilo na Opštinskom nivou ili državnom, krene u rješavanje brojnih problema koji su prisutni u Crmnici i u ovom smislu očekujemo mnogo veću posvećenost Opštine Bar u narednom periodu”, poručuju u saopštenju dostavljenom medijima.

Ističu da su zahvalni političkim partijama koje se zalažu i za rješavanje njihovog problema i dodaju da očekuju od svih političara i vlasti i opozicije da ih podrže.

Podsjećaju da su pozvali upravu Monteputa da se sastanak o trajnom rješenju prolaska kroz tunel za Crmničane održi u Gluhom Dolu u najskorijem roku, gdje će ta kompanija, kako naglašavaju, imati priliku da pokaže odgovornost prema lokalnoj zajednici, ne samo kad je riječ o prolasku kroz tunel. Očekuju, kako kažu, da Monteputa ulaže sredstva u razvoj i podršku lokalnom stanovništvu.

“Predlog Monteputa da se daju subvencije lokalnom stanovništvu bez trajnog rješenja je neadekvatan. Takve subvencije bi bile predmet njihovog diskrecionog prava i mogle bi se promijeniti ili opozvati u bilo kom trenutku. Takođe je vrijedno napomenuti da smo Monteputu dozvolili da besplatno koristi vodu sa izvorista u Gluhom Dolu za svoju vatrogasnu brigadu. I pored toga što ima preko 150 zaposlenih, samo šest je iz Crmnice, što ukazuje na nedostatak posvećenosti podršci lokalnoj zajednici. Napominjemo da smo fizički odvojeni od opštine Bar, a administrativno i u svakom drugom smislu vezani za nju te je učestalo putovanje zbog zdravstva, obrazovanja, kao i svih drugih životnih potreba egzistencijalno pitanje za nas”, piše u saopštenju.

Takođe, dodaju, putovanje Crmničana i drugih građana Bara koji imaju imanja ili posao na području Crmnice je od ogromne važnosti za razvoj sela, te je to kategorija koja je isto uvrštena u naše zahtjeve. Zbog ovih i sličnih razloga pokrenuće i aktivnosti prema Opštini Bar kako bi se dinamičnije pristupilo rješavanju brojnih problema Crmnice a s obzirom na rekordan budzet opštine, očekujemo zaista mnogo više nego što je do sada bio slučaj, a to do sada zavrjeđuje jednu veliku kritiku.

Otvoreni su, tvrde, za dijalog i konstruktivna rješenja, ali zahtijevaju da ih Monteput tretira kao ravnopravne partnere. Trenutni Monteputov stav, kako se ogleda u njihovim izjavama, kako ističu, sugeriše drugačije.

“Prihvatanje naših zahtjeva koristilo bi svim stranama, uključujući i Vladu, i pomoglo promovisanju ruralnog razvoja i razvoja turizma u Crmnici, koja ima značajan potencijal. Mnogi ljudi iz Bara koji imaju imanja u Crmnici suočavaju se sa finansijskim preprekama u svakodnevnom putovanju kroz tunel, a lokalno stanovništvo sa područja Crmnice se bori sa pristupom osnovnim uslugama zbog putarine . Riješavanje naših zabrinutosti podstaklo bi ulaganja u Crmnicu, razvoj turizma, poljoprivrede i povećalo prihode kako lokalnog stanovništva, tako i Vlade”, poručuju Crmničani i apeluju na učesnike u saobraćaju da imaju razumijevanja za njihov protest jer je to, kako zaključuju, jedini način da skrenu pažnju javnosti na svoje probleme.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније