Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.Lj.

17. 07. 2024. 15:12 >> 15:12

Krapović sa Hamiltonom

Podrška SAD u domenu odbrane od nemjerljivog značaja

Crna Gora posvećena je analizi odbrambenih prioriteta, prati i implementira politike Alijanse i promoviše evroatlantske perspektive Zapadnog Balkana i politike otvorenih vrata, čime jasno pokazuje kolektivnu odgovornost, posvećenost zajedničkim vrijednostima, ali i potvrđuje kredibilitet savezništva u NATO, kazao je ministar odbrane Dragan Krapović.

Ministar odbrane Dragan Krapović sastao se sa novoimenovanim izaslanikom odbrane Sjedinjenih Američkih Državama za Crnu Goru, potpukovnikom Robertom Hamiltonom.

Sastanku je prisustvovala i ambasadorka SAD u Crnoj Gori, Džudi Rajzing Rajnke, te odlazeći izaslanik odbrane SAD, potpukovnik Alan Griskevič.

"Krapović je naglasio doprinos ambasadorke Rajnke u jačanju odbrambene saradnje Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država, uz zahvalnost potpukovniku Griskeviču na iskrenoj posvećenosti realizaciji bilateralnih odbrambenih projakata. On je istakao i značaj podrške SAD u domenu odbrane, ističući da je od nemjerljivog značaja za proces unaprjeđenja interoperabilnosti Vojske Crne Gore, kao i modernizacije njenih kapaciteta", navodi se u saopštenju.

Posebno je naglasio i značaj saradnje u segmentu školovanja i usavršavanja pripadnika MO i VCG u SAD-u, zatim jačanja sposobnosti kroz učešće na specijalističkim obukama i vojnim vježbama, kao i podršku američke strane u oblasti sajber bezbjednosti.

"Krapović je kazao da je Crna Gora posvećena analizi odbrambenih prioriteta, da prati i implementira politike Alijanse i promoviše evroatlantske perspektive Zapadnog Balkana i politike otvorenih vrata, čime jasno pokazuje kolektivnu odgovornost, posvećenost zajedničkim vrijednostima, ali i potvrđuje kredibilitet savezništva u NATO", saopšteno je iz MO.

Potpukovnik Hamilton je istakao da je evidentna posvećenost Crne Gore Alijansi i ukazao na spremnost američke strane za dalje pružanje podrške Crnoj Gori u domenu odbrane.

"Naglasio je važnost nacionalnih izdvajanja za odbranu i pohvalio planove Crne Gore u ovom pogledu, koji je svrstavaju među 23 države članice NATO koje izdvajaju preko 2 odsto BDP za oblast odbrane. Takođe, izrazio je očekivanje da će Crna Gora nastaviti sa procesom modernizacije i unaprjeđenja odbrambenih kapaciteta, kao i da će ostati pouzdan partner međunarodne zajednice, dok će i SAD nastaviti da podržavaju dalji razvoj odbrambenog sistema Crne Gore", navodi se u saopšenju.

Potpukovnik Hamilton se sastao i sa načelnikom Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadnim generalom Zoranom Lazarevićem, sa kojim su razmotreni trenutni bezbjednosni izazovi u regionu i svijetu, kao i načini unapređenja bilateralne vojne saradnje.

"General Lazarević je istakao značaj podrške SAD jačanju odbrambenih kapaciteta Vojske Crne Gore, naglašavajući važnost donacije četiri patrolna čamca za brzo reagovanje, koja će značajno poboljšati sposobnosti Mornarice VCG", kazali su iz Ministarstva.

Potpukovnik Hamilton je podvukao posvećenost svoje zemlje nastavku pružanja podrške Vojsci Crne Gore, te pohvalio dosadašnju saradnju, uz nadu za njeno dalje unapređenje. Bilo je riječi i o budućim zajedničkim vježbama i obukama, koje će doprinijeti unapređenju interoperabilnosti i spremnosti naših oružanih snaga. Oba sagovornika su se složila da je kontinuitet ovakvih aktivnosti ključan za održavanje visokog nivoa operativne efikasnosti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније