Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Servisne informacije

A.J.

17. 07. 2024. 15:39 >> 16:42

CEDIS

"Uslovi za rad teški, očekuje se uspostavljanje redovnog napajanja"

Zbog velikih opterećenja na mreži uzrokovanih enormnom potrošnjom električne energije koju je uslovila vremenska nepogoda - visokie temperature uz "crveni" meteo alarm, iz CEDIS-a su saopštili da je ovih dana dolazilo do određenih problema na mreži. Kako su kazali, trenutno je napajanje stabilno u primorskim opštinama i na sjeveru Crne Gore, dok je juče bilo problema u napajanju jednog dijela tivatske i budvanske opštine.

Iz te kompanije saopštavaju da je zbog ispada kabla Markovići-Rozino došlo do problema u snabdijevanju električnom energijom dijela opštine Budva.

S obzirom da se značajan dio konzuma napaja sa traforeona Rozino a zbog povećanog opterećenja usljed visokih temperatura bilo je, navode, nemoguće alternativno napojiti kompletan konzum dok se ne sanira kvar. Zato se, poručuju, pribjeglo naizmjeničnom napajanju iz alternativnih izvora i vodilo se računa da isti korisnici ne budu cijelo vrijeme bez napajanja, dok se ne uspostavi redovno stanje.

"Naime, u 16:28h uključen je KB 35 kV Dubovica – Rozino, čime je TS 35/10 kV “Rozino” dobila napon, a time i mogućnost da se napoji dio konzuma, a koliko propusna moć dalekovoda DV 35 kV Budva – Lazi – Dubovica dozvoljavala. Na ovaj način su tri 10 kV izvoda iz TS 35/10 kV “Rozino” dobili napajanje električnom energijom. Preostali dio konzuma TS “Rozino” je postepeno, preko 10 kV mreže, usmjeren na TS “Lazi”, dok je konzum TS “Lazi” prebačan, takođe preko 10 kV mreže, na TS “Bečići”", kazali su iz CEDIS-a.

Naglašvaju da je zahvaljujući uloženom trudu njihovih ekipa, koje su radile u ekstremnim vremenskim uslovima oko 90% konzuma Budve sve vrijeme bilo pod naponom, dok je oko 10% bilo redukovano. U prilog navedenom, dodaju činjenicu da je opterećenje TS 35/10 kV “Lazi” čija je instalisana snaga 2x8 MVA, u jednom trenutku bila opterećena 17 MVA.

"Takođe, zbog opterećenja na mreži dio naselja u Tivtu je juče bio bez napajanja električnom energijom. Oko 09:15h došlo je do ispada 35 kV kablovskog voda Tivat 3 (jedna od dvije veze između TS 110/35 kV “Tivat” i TS 35/10 kV “Tivat”). U pogonu je ostao 35 kV kablovski vod Tivat 1, koji je nastavio da napaja konzum TS 35/10 kV “Tivat” i preko nje dalje konzum TS 35/10 kV “Porto Montenegro”. Opterećenje na KB 35 kV “Tivat” 1 u tom trenutku bilo je 263 A (15.77 MW), a zaštita je podešena na 270 A. Imajući u vidu da se porast opterećenja tek očekivao, krenuli smo sa redukcijama", naveli su u saopštenju. 

Kontaktiran je Porto Montenegro i izdat im je nalog da redukuju potrošnju koja je u tom trenutku iznosila 78.5 A (4.75 MW). Oni su do 10:09h potrošnju oborili na 3.8 MW, a do 10:15h na 3.2 MW.

"Da bismo mrežu osigurali od totalnog ispada, redukovali smo potrošnju TS 35/10 kV “Tivat” isključenjem pojedinih 10 kV izvoda. Ekipe CEDIS-a iz Regiona 5 potpomognute ekipama za ispitivanje trafostanica i kablova 35/x, uspjele su da cjelokupan konzum Tivta koji se napaja iz TS 35/10 kV „Tivat“ dobije električnu energiju oko 14:45 h", dodaju u saopštenju. 

Kako su kazali, velika opterećenja na mreži sinoć su prouzrokovala problem na kablu kojim se napajaju Stari aerodromi i Konik. Radovi su završeni jutros oko jedan sat poslije ponoći pa su korisnici Starog aerodroma dobili električnu energiju. Međutim, od sinoć je u kvaru kabal 10 kV Vrela pa je dio Konika trenutno bez napajanja električnom energijom.

"Naše ekipe intenzivno rade na uspostavljanju redovnog napajanja. Uslovi za rad su veoma teški ali se očekuje uskoro uspostavljanje redovnog napajanja korisnika", zaključuju iz CEDIS-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније