Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

B.B.

22. 07. 2024. 13:44 >> 14:40

Udruženje pravnika

Predlog za rekonstrukciju Vlade mora se dostaviti tri dana ranije

Činjenica da aktuelna Vlada nije predložila donošenje Zakona o Vladi, potvrđuje stav Udruženja pravnika Crne Gore, da se, između ostalog, pitanje strukture vlade, brojnosti potpredsjednika i ministara, sastava i organizacije ministarstava, kao i druga aktuelna pitanja ne žele primjereno urediti, saglasno zakonskim rješenjima u drugim funkcionalnim evropskim demokratijama, već ostaviti u domen “diskrecionog postupanja”, saopšteno je iz Udruženja pravnika.

Prema njihovim riječima, upravo ta činjenica može dovesti da Crna Gora dobije sastav Vlade koja će po brojnosti i po strukturi biti “endemična” na evropskom kontinentu.

“Udruženje pravnika Crne Gore, dodatno ovom prilikom, ukazuje i upozorava na jasne procesne aspekte koji su regulisani Poslovnikom Skupštine Crne Gore u kojima se utvrđuju rokovi i procedure vezani za dostavljanje prijedloga za “promjene u sastavu Vlade” i “razrješenje funkcionera”, koji precizno utvrđuju obaveze premijera u pogledu procedure predlaganja članova vlade”, dodaju u saopštenju.

Ovo tim prije što se, kako navode, u konkretnom slučaju, mijenja ne samo sastav već i “struktura Vlade”, pa ukazuju da se Poslovnikom Skupštine precizno utvrđuje da prijedlog mora biti dostavljen “najkasnije tri dana prije dana određenog za održavanje sjednice” i to u pisanoj formi, što se “shodno primjenjuje i na postupak razrješenja” funkcionera.

“Stoga, saglasno članu 1 stav 2 Ustava Crne Gore koji definiše da je Crna Gora “zasnovana na vladavini prava”, za očekivati je da odredbe iz Poslovnika Skupštine (članovi 174-176 i član 179) ne budu “devastirane” postupanjima koja obesmišljavaju navedenu odredbu Ustava i time se otvori mogućnost osporavanja odluke o izboru pred Ustavnim sudom usljed povreda “formalne prirode””, zaključuju iz Udruženja pravnika.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније