Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.V. [ Borba ]

21. 07. 2024. 16:04 >> 16:11
4

Panaotović

"Saradnja Srba, Albanaca i Bošnjaka u Vladi Crne Gore model za ukupnu regionalnu stabilnost"

Najava da će u Spajićevu vladu osim predstavnika Srba i onih koji se zalažu za bolje odnose Crne Gore sa Srbijom ući i Bošnjačka stranka, predstavlja dobru vijest, i to ne iz dnevno političkog ugla ili aspekta dugovečnosti jedne vlade, već je to fakat koji će imati reperkusije mnogo dublje od onih koji se tiču stranačkih stvari, izjavio je sociolog Bojan Panaotović.

"Naime, saradnja i koegzistencija u vladi Milojka Spajića, srpskog, bošnjačkog i albanskog faktora (uz crnogorski, podrazumijeva se) nužno će voditi ka približavanju i poboljšanju odnosa ovih naroda u cijeloj Crnoj Gori. Štaviše, jedan ovakav model biće kost u grlu, trn u oku, žestok šamar svima onima koji tvrde da je na Balkanu nemoguće pomirenje. Biće to ogledno dobro koje će pokazati da se na čitavom prostoru eks Jugoslavije, pa i šire, od toga može i mora sarađivati, i to u interesu svih naroda i u cilju ukupnog boljitka", rekao je Panaotović.

Kako je istakao, "famozna riječ – 'pomirenje' dobija krila ovakvom praksom, a ne vječnim vraćanjem na stare probleme i kopanjem po ranama iz prošlosti".

"Ako Spajić i Mandić u narednom periodu naprave jednu, ovako zamišljenu, vladu nacionalnog pomirenja i jedinstva, valja im čestitati i skinuti kapu. Regionalna stabilnost, pomirenje i saradnja jedini su put kojim mogu i moraju ići balkanski narodi, ukoliko ne žele tragično i bolno 'vječno vraćanje istog' Ničeovski rečeno", kazao je Panaotović, pa dodao:

"Iz ekonomskog zaostajanja, depopulacije i permanentne tenzije Balkan mogu izvući samo saradnja i okretanje zajedničkim projektima u budućnosti. Otuda će prevaziđeni političari koji žive od tenzija i nasilja, poput Aljbina Kurtija, biti sve usamljeniji, prevaziđeni i od naroda i međunarodne zajednice odbačeni", zaključio je Panaotović.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније