Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

22. 07. 2024. 14:34 >> 14:34
Čitaj mi:

INSTITUT ZA BIOLOGIJU MORA

Na 78,6 odsto kupališta voda odličnog kvaliteta

Rezultati analize kvaliteta morske vode za 114 lokacija, koju je Institut za biologiju mora sproveo u periodu od 16. do 19. jula ove godine, pokazali su da je na 78,9% lokacija morska voda bila odličnog kvaliteta, na 11,4% lokacija dobrog, na 9,6% zadovoljavajućeg kvaliteta.

Ovi rezultati, kako navode u Institutu, potvrđuju da je morska voda na crnogorskim kupalištima dobrog kvaliteta, tj. da je sanitarno ispravna, te bezbjedna za kupanje i rekreaciju.

Objašnjavaju da klasifikacija voda za kupanje u okviru ovogodišnjeg Programa praćenja sanitarnog kvaliteta morske vode vrši se u skladu sa članom 8 Pravilnika o načinu i rokovima za sprovođenje mjera obezbjeđivanja očuvanja, zaštite i poboljšanja kvaliteta vode za kupanje (“Službeni list Crne Gore”, br. 028/19), kojim se vode za kupanje klasifikuju kao: "odlične", "dobre",
"zadovoljavajuće" i "loše".

"U opštini Ulcinj, od ukupno 18 lokacija na kojima se realizuje Program praćenja sanitarnog kvaliteta, morska voda je bila odličnog kvaliteta na njih 10, dobrog na 3, dok je na 5 lokacija voda bila zadovoljavajućeg kvaliteta. Analize su pokazale da je morska voda bila odličnog kvaliteta na 14 lokacija u opštini Bar, dok je na 1 lokaciji u ovoj opštini voda bila dobrog kvaliteta. U opštini Budva, kvalitet morske vode je na 32 lokacije bio odličan, dobar na 1 lokaciji, i zadovoljavajući takođe na 1 lokaciji. U Bokokotorskom zalivu, u opštini Tivat, od ukupno 10 lokacija voda je bila odličnog kvaliteta na njih 7, dok je na 3 lokacije kvalitet vode za kupanje bio zadovoljavajući. Analize su pokazale da je u Kotoru na 9 lokacija voda bila odličnog, na 4 lokacije dobrog, a na preostale 2 zadovoljavajućeg kavliteta. U Herceg Novom uzorkovana je voda na ukupno 22 lokacije, od čega je na njih 18 ona bila odličnog, a na 4 dobrog kvaliteta", navode u saopštenju.

Rezultati ispitivanja kvaliteta morske vode, kao i podaci o temperaturi mora, temperature vazduha i salinitetu za svako pojedinačno kupalište mogu se pogledati na posebnoj aplikaciji koja se nalazi na Internet stranici www.morskodobro.me koja je dostupna na našem i engleskom jeziku.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније