Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

A.J. [ Bankar.me ]

21. 07. 2024. 11:23 >> 11:24
5
Čitaj mi:

Pjervitorio Farabi

"Kastrati grupa je dobra opcija da uzme pod koncesiju crnogorske Aerodrome"

Ako bi crnogorska Vlada razmatrala opciju koncesije, Kastrati Grupa bi sigurno predstavljala solidnu i održivu opciju, s obzirom na njen dosadašnji učinak na Međunarodnom Aerodromu Tirana i njeno snažno prisustvo na Zapadnom Balkanu, kazao je za Pjervitorio Farabi, glavni operativni direktor Aerodroma Tirana.

"Bez sumnje, ne bih samo preporučio već bih zapravo i ohrabrio crnogorsku vladu da slijedi primjer mnogih drugih zemalja Zapadnog Balkana i ponovo aktivira proces privatizacije aerodroma. Koncesija je, po mom mišljenju, najprikladniji oblik javno-privatnog partnerstva za izgradnju i upravljanje uspješnim aerodromskim projektima, pod uslovom da javni sektor (u ovom slučaju crnogorska vlada) identifikuje privatnog investitora koji je najprikladniji za postizanje jasno definisanih nacionalnih ciljeva, koji može efikasno financsirati potrebna ulaganja i koji može demonstrirati robustno razumijevanje lokalnih specifičnosti, prednosti i rizika", kazao je on.

Privatni sektor najbolje pogura velika finansijska ulaganja

On objašnjava da koncesija nije obavezno bolja opcija ako koncesionar ne ulaže u aerodrom, kao što je to uradila Kastrati Grupa od preuzimanja u decembru 2020. godine.

"Tada su koncesionar i albanska vlada dijelili viziju budućnosti aerodroma koja je zahtijevala značajna finansijska ulaganja (u vrijednosti od oko 100 miliona eura) koja samo privatni sektor može efikasno pokrenuti. Do danas je, za manje od četiri godine, Kastrati Grupa uložila više od 75 miliona eura za proširenje terminala, proširenje infrastrukure aerodroma, modernizaciju sigurnosne opreme, digitalizaciju granične kontrole", nabraja sagovornik Bankara.

On je pojasnio i da su sva ulaganja izvršena u koordinaciji sa albanskom vladom i pod ukupnim nadzorom albanske Direkcije civilnog vazduhoplovstva (CAA), a realizovana su na vrijeme i u okviru budžeta, dok aerodrom i dalje radi punim kapacitetom, sa 64% povećanjem u odnosu na 2023. godinu.

Zašto je Crna Gora izgubila avio povezanost i promet

On je podsjetio i da je učestvujući u EU-finansiranom projektu prije nekoliko godina, vrlo dobro upoznat sa potencijalom crnogorskog aerodromskog sektora, posebno u podršci nacionalnoj turističkoj industriji.

"Čak i tada su naši lokalni partneri pominjali predstojeće pokretanje privatizacione inicijative koja, očigledno, još uvijek nije realizovana. U međuvremenu je Crna Gora izgubila povezanost i promet, a malo je investicija realizovano na aerodromima u Podgorici i Tivtu", primjećuje Farabi.

Sličnost Crne Gore sa Albanijom

Farabi ističe da iako nije uvijek moguće povući paralele između različitih iskustava, ali je dodao da Albanija i Crna Gora dijele određene sličnosti.

"Obje zemlje su odlučile da turizam bude temeljna nacionalna industrija, a da bi to postigle, ključni faktori su pristupačnost i moderna transportna infrastruktura. Međunarodni aerodrom u Tirani je bio pod koncesijom više od 20 godina, ali, kao što svako može vidjeti, posljednje tri godine su donijele značajna poboljšanja na svim frontovima. Očekuje se da će TIA 2024. godine dostići 10 miliona putnika, što je tri puta više nego što je zabilježeno pod prethodnim vlasništvom", navodi Farabi.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније