Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

A.J.

22. 07. 2024. 16:22 >> 16:31
Čitaj mi:

sjednica Savjeta za finansijsku stabilnost

Formirana radna grupa za izradu mape puta finansijskog sektora ka održivim finansijama

Na današnjoj sjednici Savjeta za finansijsku stabilnost razmatrani su mogući uticaji klimatskih promjena na finansijski sistem, saopšteno je iz Centralne banke Crne Gore. Kako su kazali, sastanku su prisustvovali guvernerka CBCG i predsjedavajuća Savjeta Irena Radović, članovi Savjeta – Novica Vuković, ministar finansija, Željko Drinčić, predsjednik Komisije za tržište kapitala i Marko Ivanović, predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja.

Na poziv guvernerke, sjednici je prisustvovao i direktor Fonda za zaštitu depozita Vojin Vlahović.

Istaknuto je da rizici povezani sa klimatskim promjenama utiču na makroekonomske pokazatelje, među kojima su inflacija, ekonomski rast i finansijska stabilnost. Zaključak članova Savjeta je da ovo implicira i naglašava potrebu za proaktivnim pristupom, uključujući izradu Mape puta finansijskog sektora ka održivim finansijama.

"S tim u vezi, na današnjoj sjednici Savjeta formirana je međusektorska radna grupa sa zadatkom izrade pomenutog dokumenta, u čijem sastavu će biti predstavnici CBCG i ostalih regulatora na finansijskom tržištu, Ministarstva finansija, Ministarstva ekonomskog razvoja i ostali prepoznati učesnici, koji će dati efektivni doprinos u radu. Mapa puta ima za cilj da poveća finansijske tokove ka održivim projektima i podrži bržu i efikasniju tranziciji ka zelenijoj, održivijoj i otpornijoj ekonomiji", navodi se u saopštenju CBCG.

Kako dodaju, na sjednici je pohvaljena koordinacija CBCG, ostalih regulatora, Vlade i Skupštine koja je rezultirala zvaničnom predajom aplikacije za pristupanje Crne Gore Jedinstvenom području plaćanja u eurima (SEPA) 1. jula ove godine. Iskazano je očekivanje da će aplikacija biti pozitivno ocijenjena od strane Evropskog savjeta za plaćanja tokom narednih mjeseci i apostrofiran značaj nastavka aktivnosti na pripremanju bankarskog sistema za priključenje na SEPA platne mreže.

Naglašeno je da su članovi Savjeta razgovarali o obavezama koje proističu iz pregovaračkog poglavlja 4 – Sloboda kretanja kapitala i 9 - Finansijske usluge, a odnose se na potrebu daljeg usaglašavanja propisa sa pravnom tekovinom EU. U skladu sa opredjeljenjem ključnih aktera u ovoj oblasti, Savjet je podržao intenziviranje aktivnosti u pravcu ispunjavanja postavljenih zahtjeva.

Na sjednici je razgovarano i o potencijalnoj emisiji državnih obveznica na domaćem tržištu, ocijenivši ovu inicijativu pozitivnom, posebno u kontekstu razvoja domaćeg tržišta kapitala i stimulisanja štednje stanovništva, dodaju u saopštenju. 

Razmatrajući aktuelne ekonomske trendove, članovi Savjeta saglasili su se u ocjeni da je finansijska stabilnost u prvoj polovini 2024. godine očuvana, a da su prisutni rizici umjereni.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније