Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Nena Drašković [ Radio Crne Gore ]

22. 07. 2024. 15:55 >> 16:03
Čitaj mi:

POSLANIK NSD ZA RADIO CG

Đurović: Vlada će vjerovatno imati podršku više od 50 poslanika

O dugo najavljivanoj rekonstrukciji Vlade raspravljaće se sjutra na sjednici Skupštine u okviru tačke izbori i imenovanja, a to je Radiju Crne Gore potvrdio ministar Vladimir Joković.

Premijer Milojko Spajić će, kako se očekuje, predložiti nove članove vlade iz redova Nove srpske demokratije i Demokratske narodne partije.

Prethodno će Glavni odbor NSD-a formalizovati ulazak u izvršnu vlast na večerašnjoj sjednici.

Funkcioner te partije Dejan Đurović vjeruje da će u rekonstruisanoj Vladi biti još nekih partija, osim koalicije "Za budućnost Crne Gore".

"To bi prvi put doprinijelo da Vlada bude sastavljena od podrške parlamenta, ne sa 41 ili 42, nego preko 50 poslanika", kazao je on.

A da li će i Bošnjačka stranka biti dio vlasti, znaće se večeras nakon sjednice u Rožajama.

Portparol BS Adel Omeragić očekuje da na sjednici bude riječi o aktuelnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori sa posebnim fokusom na najavljenu rekonstrukciju Vlade.

"Biće to prilika da se analizira sve ono što su izazovi za Crnu Goru kao državu u narednom periodu, ali i izazovi za Bošnjačku stranku i bošnjački narod", poručio je on. 

Većina stranaka vladajuće većine tražila je od Bošnjačke stranke da do kraja godine izađu iz vlasti u opštinama u kojima su u koaliciji sa Demokratskom partijom socijalista, ukoliko žele biti dio Vlade.

Omeragić, pak, saopštava da ne odustaju od principa kojima su se vodili proteklih dvadesetak godina.

"Siguran sam da će članovi Glavnog odbora donijeti dobru, i spravnu državničku odluku kako su to radili i u prethodnih osamnaest godina. Dakle, interesuje nas očuvanje svih onih epiteta koje je Crna Gora u prethodnom periodu ostvarila, a to su nezavisna Crna Gora, Crna Gora kao članica NATO saveza i Crna Gora kao prva narodna članica Evropske unije", kazao je Omeragić. 

Ako Bošnjačka stranka bude dio vlasti, kako se spekuliše, moglo bi im pripasti Ministarstvo vanjskih poslova i novo stvoreni resor za dijasporu.

Ostale stranke bi zadržale svoje sadašnje pozicije u vladi.

Da će nakon rekonstrukcije izvršna vlast biti efikasnija, smatra i Đurović.

"Crna Gora dobiće Vladu koja će biti perspektivna i stabilna i koja će donijeti uslove za ulazak u Europsku uniju, možda i prije 2028. godine", zaključio je on. 

Podsjećamo, nakon rekonstrukcije, NSD-u bi prema koalicionom sporazumu trebalo da pripadne Ministarstvo prosvjete i resori prostornog planiranja i turizma, a DNP-u mjesto potpredsjednika i ministra saobraćaja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније