Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ VOA ]

22. 07. 2024. 17:41 >> 17:41
Čitaj mi:

Direktorka Tajne službe u Kongresu

Atentat na Trampa najveći propust posljednjih decenija

Direktorka Tajne službe Kimberli Čitl priznala je u ponedjeljak, tokom svjedočenja u Kongresu, da ona i njena agencija nisu uspjeli u misiji da zaštite republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trampa od atentata na mitingu u Pensilvaniji 13. jula.

"Misija Tajne službe je da štiti lidere naše nacije. U tome nismo uspjeli 13. jula. Kao direktorka američke Tajne službe, preuzimam odgovornost za bilo koje bezbjednosne propuste. Atentat na bivšeg predsjednika Donalda Trampa 13. jula je najznačajniji operativni propust u Tajnoj službi posljednjih decenija", rekla je Čitl pred Odborom Predstavničkog doma za nadzor vlade.

Čitl je suočena sa pozivima republikanaca da podnese ostavku, kao u tvrdnjama da je Tajna služba odbila da Trampu pojača obezbjeđenje. Poručila je međutim da je obezbjeđenje bivšem predsjedniku povećano uoči pucnjave.

"Nivo obezbjeđenja za bivšeg predsjednika povećan je prije kampanje i postepeno se povećavao sa novim prijetnjama. Naša misija nije politička. Bukvalno je pitanje života i smrti", rekla je Čitl.

Pretres o atentatu u ponedeljak prvi je u nizu koji bi trebalo da budu održani u Kongresu. Direktor Federalnog istražnog biroa (FBI) Kristofer Rej u srijedu bi trebalo da svjedoči pred Odborom za pravosuđe, takođe u Predstavničkom domu.

Predsjedavajući donjeg doma Kongresa Majk Džonson takođe bi trebalo da objavi formiranje dvostranačke radne grupe koja će objedinite istrage.

Čitl se do sada opirala pozivima republikanskih lidera, među kojima je i lider manjine u Senatu Mič Mekonel, da podnese ostavku.

Predsjedavajući Odbora za nadzor Džejms Komer u ponedjeljak je ponovio taj poziv.

"Direktorko Čitl, čvrsto vjerujem da bi trebalo da podnesete ostavku. Tajna služba ima hiljade zaposlenih i značajan budžet. Međutim, sada je postala odraz nekompetentnosti", rekao je Komer.

Demokratski član odbora Geri Konoli rekao je da "neprihvatljivi incidenti poput ovog naglašavaju činjenicu da živimo u sve više polarizovanoj naciji u kojoj su političke tenzije povećane".

U pucnjavi na mitingu u Batleru, Tramp je povrijeđen u uvo, jedan učesnik skupa je ubijen, a dva povrijeđena. Osumnjičenog napadača, 20-godišnjeg Tomasa Kruksa koji je radio u jedno staračkom domu, ubili su agenti Tajne službe. Još nije poznato šta je bio motiv napada.

Incident je izazvao veliko nezadovoljstvo članova Kongresa, koji navode da je napadač uspio da se popne na krov zgrade blizu Trampovog mitinga zbog bezbjednosnih propusta u Tajnoj službi.

Služba je zadužena da štiti aktuelne i bivše predsjednika. Odbor za pravosuđe saopštio je prošle nedelje da ima dokaze da Tajna služba nije adekvatno obezbjeđivala Trampov miting zbog nedostataka osoblja, izazvanog skupom u Pitsburgu na kojem je bila prva dama SAD Džil Bajden i NATO samita koji je održan u Vašingtonu u nedelji prije atentata.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније