Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

P.R.

21. 07. 2024. 14:37 >> 19:09
1
Čitaj mi:

ZANIMLJIVOSTI

Crna Gora - od rijeke bez korita do plutajućeg ostrva

Da li ste znali da Crna Gora ima jednu rijeku bez korita, a drugu koja teče i uzvodno ili plutajuće ostrvo. To su samo neke od zanimljivosti koje ovu zemlju čine spektakularnom, a koje ćemo vam predstaviti.

Gurdić je jedna od najneobičnijih rijeka na svijetu, jer je rijeka bez - korita.

Nalazi se na južnoj strani Kotora. U vrijeme kišnih dana, rijeka, duga osamdesetak metara, proključa iz pećinskog grotla i morsku vodu, koja tu zalazi kao zaliv, vraća u more. Kad zasuši, Gurdić se gubi u lovćenskim ponorima, a njegovo mjesto ispuni morska voda.

Ada Bojana nastala zbog nasukanog broda

Ada Bojana je nastala, prema predanju, tako što se u 17. ili 19. vijeku nakon nevremena, u blizini dva manja ostrva, nasukao brod-jedrenjak "Merito". 

Godinama se na olupinu ovog broda i obližnja dva ostrvca taložio riječni nanos od kojega je najprije nastao sprud, a zatim i ostrvo. Ovo ostrvo je vremenom rijeku Bojanu podijelilo na dva kraka.

Bojana teče i uzvodno

Bojana je jedina rijeka na svijetu koja teče i uzvodno.

Bojana iz Skadarskog jezera otiče isuviše lijeno prema moru, zasuta nanosima albanskih rijeka Kiri i Drim. Tim koritom Bojana u jesen i zimu ne može da ispusti višak vode iz jezera, zato u kišnim periodima promijeni tok: vraća se uzvodno i uliva u Skadarsko jezero. To se događa kada joj nabujali Drim pregradi tok. Zbog toga i jezero plavi okolinu. Samo u posljednjih stotinu godina njegove vode poplavile su 20.000 hektara plodne zemlje.

Plutajuće ostrvo na Visitoru 

Jezero na Visitoru, kod Plava, ima najneobičnije ostrvo na svijetu - plutajuće ostrvo.

Nastalo je od splava na koji su čobani noću sklanjali stoku. Prema predanju, splav je napravljen još za vrijeme Tračana. Stoka ga je đubrila, stvarao se humus iz kojeg je vremenom izrasla trava i spleli žile i korijenje, pa se na kraju splav pretvorio u malo ostrvo koje plovi na nadmorskoj visini od 1.820 metara.

Gospa od Škrpjela nastala nabacivanjem kamenja tokom Fašinade

Ostrvo Gospa od Škrpjela je nastala, takođe, vještački, nabacivanjem kamenja tokom Fašinade.

Vještačko ostrvo ispred Perasta napravljeno je krajem 15. vijeka gdje su, barem po predanju, braća Moršići na hridi u Risanskom zalivu, 22. jula pronašli sliku Gospe, pa su Peraštani 1452. godine odlučili da na tom mjestu sagrade rimokatolički hram Bogorodici. Oko hridi je nabacano kamenje i podignuta je mala kapela. Potom su, u Fašinadi, tradicionalnom običaju, oni vjekovima nasipali kamenje, potapali oronule barke i turske brodove, tako da se vremenom površina ostrva sve više širila. Ono danas ima oko tri hiljade kvadratnih metara i na njemu se nalazi crkva Gospe od Škrpjela.

Manastir Dajbabe - temelji u obliku krsta

Nedaleko od Podgorice prema Baru u istomenom selu nalazi se manastir Dajbabe skriven u pećini.

Manastir potiče od 1897. i posvećen je Uspenju presvete Bogorodice. U obliku krsta je u prolazima kroz stijenu, a gradio ga je sveti Simeon Dajbabski koji ga je i sam oslikao freskama.

Godinje - sitem tunela za odbranu

Selo Godinje u Crmnici ima mnogo tunela i podzemnih prolaza, napravljenih za zaštitu od Otomana.

Selo u brdu iznad Skadarskog jezera broji oko 100 kuća. Posebno je iz više razloga, a glavni je naravno njegova nevjerovatna arhitektura seoskih kuća. Sve kuće, od kojih neke i iz srednjeg vijeka medusobno su povezane tunelima i hodnicima. Na taj način se iz prve kuće moglo doći do posljednje u selu. Pojedine, one više služile su kao osmatračnice za vrijeme napada Otomanskog cartsva.

Crna Gora prva u Evropi uvela automobilski prevoz putnika i pošte

Pored ovih prirodnih zanimljivosti, treba podsjetiti i da je Crna Gora prva u Evropi uvela automobilski prevoz putnika i pošte u vlastitoj režiji. U ostalim zemljama za ovaj posao bile su angažovane privatne firme.

Naime, 1903. godine Jovo Popović, upravnik pošte i telegrafa Crne Gore, prilikom boravka u Parizu, naručio je kod firme "Delahue" automobil za prevoz putnika i pošte. Automobil je u Crnu Goru "stigao" prvih dana jula 1903. Bio je jedini automobil u Crnoj Gori.

Gotovo da nema događaja, piše Velimir Vujačić, koji je stanovništvo ispratilo s tolikom revnošću kao dolazak "karaoca bez konja".

Crkve sa dva oltara, mozaik Hipnosa, relikvije...

U Crnoj Gori možete vidjeti i crkve sa dva oltara - pravoslavnim i katoličkim, mozaik Hipnosa u Risnu koji je jedini na svijetu, relikvije u Cetinjskom manastiru i Husein pašinoj džamiji u Pljevljima.

Pored toga, naša zemlja nudi spektakularne kanjone: Nevidio, Grlje, Cijevne, Morače, Tare...

Ali i 117 plaža, 18 jezera na Durmitoru, 22 endemske vrste, 12 kilometara Velike plaže, 120.000 hektara pašnjaka Sinjajevine...

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније