Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.V.

22. 07. 2024. 14:07 >> 14:10
2
Čitaj mi:

VLADA

Traže od BiH informaciju koji crnogorski državljani su pod istragom zbog lažnih diploma

Crna Gora će zatražiti preko kanala međunarodne policijske saradnje informacije koje ustanove visokog obrazovanja su obuhvaćene istragom nadležnog tužilaštva Bosne i Hercegovine i SIPA-e o izdavanju lažnih diploma, kao i da Ii među licima obuhvaćenim istragom o nezakonitom sticanju diploma ima crnogorskih državljana.

Vlada je na svom sajtu objavila dokument o radu  Međuresorne radne grupe koja je zadužena za pitanje lažnih diploma. 

Kako se navodi, Vlada se upoznala s lnformacijom o realizaciji tačke 3. Zaključka Vlade Crne Gore, broj: 08-010/24-2231/2  od 18. aprila 2024. godine.

"Zadužuje se Ministarstvo pravde da, u saradnji s Ministarstvom unutrašnjih poslova, putem međunarodne pravne pomoći i međunarodne policijske pomoći, od nadležnih organa Bosne i Hecegovine, pribavi informaciju koje ustanove visokog obrazovanja su obuhvaćene istragom nadležnog tužilaštva Bosne i Hereegovine i SIPA-e, kao i da Ii među licima obuhvaćenim istragom o nezakonitom sticanju diploma ima crnogorskih državljana", navodi se u dokumentu Vlade. 

Kako se objašnjava, zadužuje se Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija da, nakon pribavljanja relevantnih informacija od Ministarstva pravde i Ministarstva unutrašnjih poslova o ustanovama visokog obrazovanja iz Bosne i Hercegovine koje su obuhvaćene istragom nadležnih organa Bosne i Hercegovine, privremeno obustavi priznavanje inostranih obrazovnih isprava stečenih na tim ustanovama, do okončanja postupka, u cilju zaštite javnog interesa države Crne Gore.

Zadužena su sva ministarstva i preporučeno je lokalnim samoupravama da roku od 30 dana, pribave i dostave Međuresorskoj radnoj grupi podatke o zaposlenima iz djelokruga svoje nadležnosti, kao i zaposlenih u agencijama, privrednim društvima koja su u većinskom vlasnistvu države ili u drugom pravnom licu čiji je osnivač država iii vrši javna ovlasćenja, te policiji i Vojsci Crne Gore. 

U martu ove godine, pripadnici specijalne BiH policijske agencije, SIPA,  u posebnoj akciji uhapsili su šest osoba te obavili pretrese u pet gradova u BiH, zbog sumnje u nezakonito izdavanje univerzitetskih diploma. U prvom navratu, zbog lažnih diploma uhapšeno je šest osoba. Ovom akcijom obuhvaćeno je više fizičkih i pravnih lica, a istražne aktivnosti se odnose na procesuiranje nezakonitosti sa kojima se dovode u vezu privatne visokoškolske ustanove u BiH. 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније