Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.J.

22. 07. 2024. 17:50 >> 17:50
Čitaj mi:

ministarstvo ljudskih i manjinskih prava

Finansiraće 145 projekta u okviru šest oblasti

Kroz svoj rad, djelovanje i predanost, Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava, s aspekta svojih nadležnosti, nastoji da omogući da svi građani i građanke, bez obzira na bilo koju svoju posebnost, uživaju u potpunosti svoja zagarantovana prava i slobode, saopšteno je iz tog resora. Iz tog razloga, ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka naglasio je važnost uspješne saradnje sa civilnim sektorom jer, kako je kazao, svako sa aspekta svog djelovanja može dati značajan doprinos kako bi se oblast ljudskih prava u kontinuitetu unapređivala.

On je govorio na dodjeli ugovora o finansiranju projekata/programa nevladinim organizacijama.

Kako se navodi u saopštenju, istakao je da svakodnevno svjedočimo činjenici da se ljudska prava sve češće dovode u pitanje, kako na globalnom tako i na regionalnom i nacionalnom nivou. Iz tog razloga, od vitalne je važnosti, smatra ministar, da zajedno radimo na prevenciji i suzbijanju kršenja ljudskih prava, bilo da se radi o jednakim pravima muškaraca i žena, pravima LGBTI zajednice, licima sa invaliditetom, manjinskim narodima, romskoj i egipćanskoj zajednici ili bilo kojoj drugoj društvenoj grupi koja se suočava s diskriminacijom i nepoštovanjem.

Đeka je podsjetio da Crna Gora ima dobar pravni i strateški okvir zaštite i unapređenja ljudskih prava i sloboda, koji se konstantno unapređuje, i s tim u vezi istakao važnost uspješne saradnje na njihovom sprovođenju.

"Javni konkursi za projekte i programe nevladinih organizacija u prioritetnim oblastima poseban su segment te saradnje. Realizujući strateške ciljeve zajedničkim snagama, u partnerskom odnosu, smatram da je od presudnog značaja za opštu dobrobit našeg društva, ali i snažna poruka našim građanima i građankama kao i međunarodnim adresama i institucijama da smo sinhroni u svojoj borbi i zalaganjima za evropsku Crnu Goru", kazao je ministar.

Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava, shodno Zakonu o nevladinim organizacijama, od 2018. godine raspisuje javne konkurse za dodjelu sredstava za finansiranje projekata/programa nevladinim organizacijama i sedmu godinu za redomdodjeljuje najveće iznose za prioritetne oblasti zaštite ljudskih prava.

Ove godine, finansiraće se 145 projekta/programa u okviru šest oblasti (rodna ravnopravnost, zaštita i promocija jednakosti lica sa invaliditetom, zaštita prava manjina, unapređenje prava romske i egipćanske populacije, unapređenje prava i sloboda LGBTI zajednice i interkulturalnost) u iznosu od 2 690 000 eura.
Kada je riječ o isplati sredstava, projekti/program će se od ove godine finansirati u dvije tranše.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније